Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest
Leonard Bernstein

Specials

Het Koninklijk Concertgebouworkest brengt in de tweede helft van dit seizoen een uitgebreid eerbetoon aan Leonard Bernstein, onder de noemer RCO/Bernstein 2017. Het orkest neemt hiermee een voorschot op 2018, wanneer wereldwijd wordt herdacht dat de geliefde Amerikaanse componist en dirigent een eeuw eerder (1918) werd geboren.

Leonard Bernstein overleed in 1990. In de rijke geschiedenis van het Concertgebouworkest neemt hij een prominente plaats in. Als dirigent debuteerde hij er in 1950, met een programma waarin hij ook als pianosolist optrad. De samenwerking culmineerde in 1987, drie jaar voor zijn dood. Dat jaar ging het orkest tweemaal met hem op tournee door Europa.

Eigen werken heeft Bernstein in Amsterdam nooit gedirigeerd. Het eerbetoon van dit seizoen stelt zijn muziek centraal. Uitgevoerd worden onder meer de Symfonie nr. 1 (‘Jeremiah’), Symfonische dansen uit ‘West Side Story’, de Serenade voor viool en orkest, verschillende songs en kamermuziek. Het orkest heeft de Nederlandse componisten Richard Rijnvos en Joey Roukens gevraagd om in nieuwe orkestwerken op de muziek en de flamboyante persoon van Bernstein te reageren.

De jonge Leonard Bernstein

Bernstein-playlist