Laatste kaarten

18, 19, 21 september 2019

Strauss en Beethoven

Truls Mørk, cello en Ken Hakii, altviool

Mariss Jansons dirigeert

Kaarten & programmaAudio & Video
september 2019 woensdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
Laatste Kaarten
september 2019 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
Laatste Kaarten
september 2019 zaterdag 20:00
Sala Mare a Palatului, Boekarest
Roemenië
Kaarten

Voormalig chef Mariss Jansons is terug bij het Koninklijk Concertgebouworkest met een intrigerend programma rondom helden en antihelden. Beethovens revolutionaire ‘Eroica’ wordt voorafgegaan door Richard Strauss’ Don Quixote, waarin de grootse cellist Truls Mørk soleert naast Ken Hakii, soloaltviolist van het Concertgebouworkest.

Beethovens ‘Eroica’

Conductor emeritus Mariss Jansons leidt Beethovens Derde symfonie ‘Eroica’, een van de weinige muziekstukken die even revolutionair als populair zijn. De componist droeg het aanvankelijk op aan zijn held Napoleon, maar toen bleek dat deze geen held van het volk was maar een machtswellusteling, kraste hij de opdracht door. De muziek bleef even opzienbarend: nooit eerder hoorde men een symfonie zo vol contrasten, conflicten en dramatiek.

Strauss’ Don Quixote

Held of antiheld? Cervantes’ beroemde roman De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha is door niemand zo beeldend en meeslepend op muziek gezet als door Richard Strauss. Zoals het boek twee mankeerde helden kent, strijden ook in de muziek twee solisten naast elkaar. In de verheven celloklanken van de grootse Truls Mørk horen we de ridderlijke dwaas Don Quichot; zijn knecht Sancho Panza wordt verklankt door Ken Hakii, soloaltviolist van het Concertgebouworkest, bijgestaan door zijn collega’s op tuba en basklarinet.

Audio & Video