31 oktober & 1, 3 november 2019

Tugan Sokhiev, dirigent

Beethoven en Sjostakovitsj

Kaarten & programmaAudio & Video
A10 Zuid dicht, geen treinverkeer stations ZUID en RAI

Vanaf donderdagavond 31 oktober om 22.00 uur vinder er grote werkzaamheden plaats rond de Zuidas. De A10 Zuid is afgesloten en er rijden geen treinen van en naar stations Zuid en RAI.
Meer informatie

oktober 2019 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
november 2019 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
november 2019 zondag 14:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Ludwig van Beethoven Symfonie nr. 4 in Bes gr.t., op. 60
Dmitri Sjostakovitsj Symfonie nr. 10

Sjostakovitsj deed in Sovjet-Rusland wat Beethoven honderdvijftig jaar eerder deed: hij maakte zijn symfonieën tot een spiegel van de maatschappij. Bij dirigent Tugan Sokhiev, gespecialiseerd in Russisch repertoire, is zowel Beethovens Vierde als Sjostakovitsj’ Tiende symfonie in goede handen.

Beethoven

Beethovens Vierde symfonie heeft altijd in de schaduw gestaan van de Derde (´Eroica´) en de dramatische Vijfde. Des te meer valt er te ontdekken. Hier laat Beethoven zich eerder van zijn spirituele dan van zijn driftige kant zien. Het is een opvallend ingetogen werk, met expressieve partijen voor houtblazers en - bijzonder! – voor de pauken.

Sjostakovitsj

De Tiende symfonie werd een mijlpaal in Sjostakovitsj´ oeuvre. Het is een directe reactie op de dood van zijn grote kwelgeest Stalin in 1953. Maar van opluchting is weinig te horen; jarenlange onderdrukking en intimidatie lieten diepe sporen na. Met dit werk, zei Sjostakovitsj, wilde hij ´menselijke emoties en verlangens´ uitdrukken - een veilige omschrijving. Ondertussen ging hij tandenknarsend zijn trauma´s te lijf: melancholie, vinnige marsjes en karikaturale ´Sovjetmuziek´ wisselen elkaar af.

Podcast: Sjostakovitsj' Tiende symfonie

In deze podcast neemt muziekjournalist Rahul Gandolahage u mee door Sjostakovitsj' Tiende symfonie. Wat was de échte boodschap van deze meeslepende muziek?

Audio & Video