22, 23, 24 januari 2020

Het liefdesoffer

Mozart, Gluck, Händel, Rameau, Lully

Mens & Mythe: Alceste

Kaarten & programmaAudio & Video
Anna Lucia Richter heeft helaas om gezondheidsredenen moeten afzeggen. Het orkest is verheugd en dankbaar dat sopraan Anna Prohaska op korte termijn het programma kan overnemen.
januari 2020 woensdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
januari 2020 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
januari 2020 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest

François-Xavier Roth leidt het Concertgebouworkest in een programma rondom Alceste en andere mythologische heldinnen binnen de thematische concertreeks Mens & Mythe.

Alceste

De Griekse tragedieschrijver Euripides stonk enorm uit zijn mond, zo wordt beweerd. Maar hij kon prachtig schrijven. Alkestis (Alceste, die zichzelf opofferde voor de liefde) en andere verhalen waarin hij de vrouwelijke psyche zo mooi beschreef, waren vooral een bron van inspiratie voor componisten in de zeventiende en achttiende eeuw, zoals Händel, Rameau, Gluck en Mozart. Het leverde hemeltergend mooie opera’s op.

In de thematische reeks Mens & Mythe besteedt het Concertgebouworkest aandacht aan mythologische figuren die via drie grote Griekse tragedieschrijvers van grote invloed op onze cultuur zijn geweest.

François-Xavier Roth

François-Xavier Roth dirigeert delen uit zeventiende en achttiende-eeuwse opera’s, waarbij de Oostenrijks-Engelse sopraan Anna Prohaska de aria’s voor haar rekening neemt. Het liefdesoffer van Alceste staat centraal in muziekdramatische werken van Lully, Händel en Gluck. Andere bijzondere heldinnen – Phaedra en Elektra – komen we tegen bij Rameau en Mozart.

Audio & Video