26, 27, 28 februari 2020

Thomas Hengelbrock

Gregor Horsch, cello

De Vijfde van Beethoven

Kaarten & programmaAudio & Video
februari 2020 woensdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
februari 2020 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
februari 2020 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Ludwig van Beethoven Ouverture 'Egmont'
Witold Lutoslawski Celloconcert
Ludwig van Beethoven Symfonie nr. 5

Het begin van Beethovens Vijfde symfonie is iconisch: iedereen kent die vier hamerende noten. Het Concertgebouworkest combineert onder leiding van Thomas Hengelbrock Beethovens even populaire als revolutionaire symfonie met diens Ouverture Egmont. Solocellist Gregor Horsch schittert in het spectaculaire Celloconcert van Lutosławski.

Beethoven

´Zo klopt het noodlot op de deur´, zei Beethoven over het beginthema van zijn Vijfde symfonie. Althans: zo wil het verhaal. Maar ook zonder die voorkennis is het pakkende muziek. Dit werk was destijds zó ongewoon dat geen latere orkestcomponist er omheen kon. Zelfs in popmuziek trilt deze muzikale aardbeving nog na. Dirigent Thomas Hengelbrock is de aangewezen persoon om de dramatische lading van Beethovens symfonie bloot te leggen.

Lutosławski´s Celloconcert

Meer drama, maar dan van recenter datum, biedt Lutosławski´s Celloconcert: muziek die op elk publiek een onuitwisbare indruk maakt. Een soloconcert is meestal een speelse dialoog tussen solist en orkest, maar Lutosławski maakt er een vinnige machtsstrijd van. Zo klinkt muziek van een Pool die zich niet liet muilkorven door de Sovjet-dictatuur, in de jaren zestig: spannend om te horen én om te zien.

Audio & Video