Nieuws

Nieuwsoverzicht

Academie start met tien deelnemers

13 september 2021

Koninklijk Concertgebouworkest leidt al bijna twintig jaar orkestmusici op

Academie van het Concertgebouworkest seizoen 2021/22 (foto: Milagro Elstak)
Academie van het Concertgebouworkest seizoen 2021/22 (foto: Milagro Elstak)

De Academie van het Concertgebouworkest gaat dit seizoen van start met tien jonge getalenteerde musici. In het voorjaar zijn drie blazers geselecteerd; zeven strijkers hadden een jaar eerder al succesvol geauditeerd, maar hebben vanwege corona een jaartje moeten wachten. Zij hebben gedurende het seizoen 2020/21 regelmatig online lessen gehad van musici van het Concertgebouworkest. In september zijn de tien academisten van start gegaan; op 16, 17 en 19 september spelen de meesten van hen met het orkest mee in een Brahms-programma onder leiding van John Eliot Gardiner.

Het academieseizoen 2021/22

De Academie van het Concertgebouworkest bestaat bijna twintig jaar en biedt plaats aan een groeiend aantal talentvolle jonge musici. Gedurende een heel seizoen (september-juni) nemen ze deel aan orkestproducties en worden ze begeleid door orkestleden. Daarnaast volgen de academisten lessen, workshops, trainingen (onder meer auditietraining) en spelen ze kamermuziekconcerten op diverse locaties. Dit seizoen staan onder meer workshops van componisten Julia Wolfe en Martijn Padding op stapel. In maart 2022 vindt – net als voorheen – een uitwisseling plaats met de Academie van het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks. De unieke samenwerking met deze Münchener orkestacademie wordt geïntensiveerd en uitgebreid met een gezamenlijk concert in München. Ook leren de academisten hun kennis en kunde over te brengen tijdens een driedaags educatieproject op de VISIO School voor blinde en slechtziende kinderen.

Aan het eind van het academieseizoen hebben de deelnemers een grondige kennis van en ervaring in het werk van een orkestmusicus.

Van muziekstudent tot topmusicus

Met de academie wil het Concertgebouworkest een brug slaan tussen het conservatorium en de beroepspraktijk. De veelzijdige opleiding vormt jonge talenten tot topmusici, klaar voor een carrière in gerenommeerde symfonieorkesten.

Tegelijkertijd is de Academie een kweekvijver voor het Concertgebouworkest zelf. De studenten worden opgenomen en opgeleid in de traditie en de cultuur van dit orkest: zij maken zich de specifieke manier van samenspelen eigen, waarbij ze verantwoordelijkheid nemen en naar elkaar luisteren.

Zo geeft het Concertgebouworkest zijn rijke muziektraditie door en creëert het een community: academisten en oud-academisten vormen een groep betrokken internationale ambassadeurs.

Sinds de oprichting in 2003 leidde ze al vele tientallen succesvolle orkestmusici op. De meesten spelen in beroepsorkesten, en maar liefst elf van hen maken inmiddels deel uit van het Concertgebouworkest.

De Academie wordt volledig mogelijk gemaakt door de Foundation Concertgebouworkest die daarvoor donaties ontvangt van onder meer Ammodo, de Dutch Masters Foundation, de Swiss Friends of the Concertgebouworkest, Don Quixote Foundation, De Salon, particuliere schenkers en een aantal Fondsen op Naam.

Deel: