Nieuws

Nieuwsoverzicht

anderhalvemetersamenleving

04 mei 2020

Uiteraard denken wij nu vooral na over de ‘anderhalvemetersamenleving’ en de manieren waarop het Concertgebouworkest daarin zou kunnen functioneren.

zaalplattegrond met orkest (credit: Concertgebouworkest)

Allereerst is het voor ons van belang om het orkest weer bij elkaar te brengen in de Grote Zaal om ons spel af te stemmen op deze nieuwe omstandigheden.

Dat moet natuurlijk met inachtneming van de strenge hygiëne- en veiligheidsmaatregelen voor onze musici en medewerkers, maar vooral door het ruim verspreid zitten zullen wij enige tijd nodig hebben om onze klank te herpakken en de finesses in ons samenspel te hervinden.

Onze podiumstaf heeft daarom in kaart gebracht wat er mogelijk is als de musici in de Grote Zaal van Het Concertgebouw anderhalve meter afstand van elkaar houden. De ruime spreiding betekent dat wij enige tijd nodig hebben om onze klank te herpakken en finesses in ons samenspel te hervinden.

Er zijn verschillende opstellingen mogelijk, die mede bepalend zijn voor de mogelijke bezetting van het orkest en daarmee van het te spelen repertoire. Een klein orkest zouden wij nog wel op het podium van de Grote Zaal kunnen plaatsen, maar voor een groot romantisch orkestwerk zullen wij de stoelen uit de parterre moeten verwijderen, zodat het orkest op de vlakke vloer kan plaatsnemen. Een dergelijke orkestopstelling was gebruikelijk in de tijd dat wij nog ‘studio-opnamen’ maakten voor lp en cd. Met de akoestiek zit dat dus wel goed. In zo’n geval zou er op de balkons en op het podium ruimte kunnen zijn voor het publiek – geplaatst in tweetallen en op steeds anderhalve meter van het volgende tweetal.

In dit scenario zou het dus weer mogelijk zijn om concerten uit te voeren voor een klein publiek en om deze op te nemen of te streamen, zodat meer mensen ervan kunnen genieten. Of misschien twee wat kortere concerten achter elkaar, zodat wij meer muziekliefhebbers op dezelfde avond kunnen bedienen.

Al deze plannen zijn natuurlijk afhankelijk van de mogelijkheden die de richtlijnen van de overheid ons bieden – en zullen alleen doorgaan in overleg met de overheid en Het Concertgebouw, als wij uw veiligheid en die van onze musici kunnen garanderen.

Wij zullen u hierover informeren over onze plannen, en over de concerten van seizoen 2020/2021, zodra wij meer duidelijkheid kunnen geven, maar hebben goede hoop dat wij het Concertgebouworkest in de nabije toekomst weer voor u kunnen laten klinken.

Concertgebouworkest bij u thuis

Namens al onze musici en medewerkers kan ik zeggen dat wij echt uitzien naar het moment dat wij weer voor u kunnen spelen. Tot het zover is blijven wij onze (online) initiatieven met u delen op de actuele pagina op onze website. Hier leest u bijvoorbeeld over de concertregistraties op RTL Z en de streams van concerten op YouTube, Facebook en onze website. Die laatste worden voorafgegaan door inleidingen van onze musici, waarin zij vertellen hoe het hun vergaat in deze bijzondere tijd.

We hopen u snel weer te kunnen verwelkomen bij een concert.

Deel: