Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest
musician.image.alt

terug

Andrew
Manze

Andrew Manze staat bekend als een bijzonder motiverende en inspirerende dirigent. Met zijn geschiedenis als violist en ensembleleider (Academy of Ancient Music en The English Concert) in de historische uitvoeringspraktijk én jarenlange directie-ervaring in de eigentijdse concertpraktijk, is de Engelse dirigent evenveel thuis in romantische en moderne als in oudere muziek.

Als gastdirigent werkt hij met internationaal gerespecteerde orkesten als het Gewandhausorchester Leipzig, het Mahler Chamber Orchestra en de Los Angeles Philharmonic. Hij onderhoudt een nauwe band met het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, waarmee hij de complete Vaughan Williams-symphonieën opneemt voor Onyx Classics. Hij is ook regelmatig te gast bij het Mostly Mozart Festival in New York.

Van 2006 tot 2014 was Manze chef-dirigent van het Helsingborgs Symphonieorkest, waarvan hij nu eredirigent is. Sinds september 2014 is hij chef-dirigent van de NDR Radiophilharmonie in Hannover. Naast hun drukke concertschema in Duitsland gingen ze in de herfst van 2016 op tournee naar China en Zuid-Korea. Bovendien werken orkest en dirigent aan een uitgebreide cd-serie voor Pentatone.

Andrew Manze dirigeert het Koninklijk Concertgebouworkest voor het eerst.