Beethoven: Pianoconcert nr. 1

Gratis

Steun het orkest

Mocht u het Concertgebouworkest willen steunen in deze onzekere tijden, bijvoorbeeld door een eenmalige donatie, dan zijn wij u daar zeer dankbaar voor.

lees meer over schenken

Gespeelde werken

Ludwig van Beethoven Pianoconcert nr. 1

Lars Vogt piano

Deze video bekijken?

Om de video’s te bekijken dient u ingelogd te zijn. Indien u geen account heeft, kunt u hier een nieuw account aanmaken.
Inloggen

Beschrijving

Lars Vogt soleert bij het Concertgebouworkest onder leiding van Mariss Jansons in Beethovens Eerste pianoconcert. Met dit werk maakte de jonge Beethoven indruk als pianist én als componist.

Beethovens Eerste pianoconcert

Het Eerste pianoconcert ontstond in een tijd waarin Ludwig van Beethoven nog niet zo bekend was als componist, maar meer als klaviervirtuoos. Tijdgenoot Abbé Vogler (zelf pianist, componist en muziektheoreticus) roemde Beethovens ‘geweldige kracht en bravoure’, en anderzijds zijn ‘vingersnelheid, subtiliteit en intense gevoeligheid’. In zijn Eerste pianoconcert kon Beethoven zich ten volle manifesteren als de exuberante pianist die hij was. Bovendien biedt het werk tal van muzikale verrassingen, waarmee hij ook als componist indruk maakte.

Lars Vogt, pianist

Lars Vogt maakte in 1997 zijn debuut bij het Concertgebouworkest onder leiding van Christian Thielemann in Beethovens Eerste pianoconcert. Sinds de Duitse pianist in 1990 de tweede prijs won bij de Leeds International Piano Competition, gaf hij talloze concerten en recitals in Europa, Azië en de Verenigde Staten. In 1998 richtte hij het festival Spannungen op in de Duitse stad Heimbach. Naast uitvoerend musicus is Lars Vogt tevens een bevlogen en gerespecteerd docent.

Lees meer

Populair