Beethoven: Symfonie nr. 1

met commentaar van Iván Fischer

Gratis

Steun het orkest

Mocht u het Concertgebouworkest willen steunen in deze onzekere tijden, bijvoorbeeld door een eenmalige donatie, dan zijn wij u daar zeer dankbaar voor.

lees meer over schenken

Deze video bekijken?

Om de video’s te bekijken dient u ingelogd te zijn. Indien u geen account heeft, kunt u hier een nieuw account aanmaken.
Inloggen

Beschrijving

Het Concertgebouworkest voert de traditionele Eerste symfonie van Ludwig van Beethoven uit onder leiding van Iván Fischer. U kunt de uitvoering mét of zonder Iván Fischers commentaar bekijken.

Beethovens Eerste symfonie

Met zijn Eerste symfonie wilde Ludwig van Beethoven zich voor het grote publiek bewijzen als componist. Beethoven wilde niet slechts erfgenaam zijn van zijn voorgangers Haydn en Mozart, maar ze overtreffen. Toch blijft Beethoven in de Eerste symfonie nog net binnen de grenzen van de traditionele symfonie, alsof hij zijn publiek nog niet meteen wil choqueren. Een tijdgenoot schreef: ‘Als we nu slechts een klauw van de leeuw zien, is dat omdat de leeuw het verstandiger vond om nog niet aan te vallen.’

Iván Fischer, dirigent

Iván Fischer is sinds 1987 een graag geziene gastdirigent bij het Concertgebouworkest. De even ongewone als toegewijde werkwijze van Fischer en het enthousiasme en de virtuositeit van de musici leveren altijd bijzondere uitvoeringen op. U kunt de vertolking van Beethovens Eerste symfonie mét of zonder Iván Fischers commentaar bekijken. Geleid door de boeiende uitleg van de dirigent neemt u een kijkje in Beethovens keuken.

bekijk het concert zonder commentaar

Lees meer

Populair