Beethoven: Symfonie nr. 2

Gratis

Steun het orkest

Mocht u het Concertgebouworkest willen steunen in deze onzekere tijden, bijvoorbeeld door een eenmalige donatie, dan zijn wij u daar zeer dankbaar voor.

lees meer over schenken

Gespeelde werken

Ludwig van Beethoven Symfonie nr. 2

Deze video bekijken?

Om de video’s te bekijken dient u ingelogd te zijn. Indien u geen account heeft, kunt u hier een nieuw account aanmaken.
Inloggen

Beschrijving

Het Concertgebouworkest speelt de levenslustige Tweede symfonie van Ludwig van Beethoven onder leiding van Iván Fischer. U kunt de uitvoering mét of zonder Iván Fischers commentaar bekijken.

Beethovens Tweede symfonie

Terugkijkend vanuit de 21ste eeuw, zijn de noviteiten in de Tweede symfonie van Ludwig van Beethoven nog niet zo schokkend, maar tijdgenoten dachten daar heel anders over. Na de première in Wenen in 1803 beschreef een recensent Beethovens Tweede symfonie als ‘een afschuwelijk kronkelende, gewonde draak die weigert te sterven, maar in het vierde deel doodbloedt’. En in 1811, na een uitvoering in Parijs, schreef de componist Giuseppe Cambini: ‘Nog maar nauwelijks heeft hij de ziel vervuld van zoete melancholie, of hij verscheurt haar met barbaarse akkoorden. Volgens mij huizen er zowel duiven als krokodillen in hem.’

Iván Fischer, dirigent

Iván Fischer is sinds 1987 een graag geziene gastdirigent bij het Concertgebouworkest. De even ongewone als toegewijde werkwijze van Fischer en het enthousiasme en de virtuositeit van de musici leveren altijd bijzondere uitvoeringen op. U kunt de vertolking van Beethovens Tweede symfonie mét of zonder Iván Fischers commentaar bekijken. Geleid door de boeiende uitleg van de dirigent neemt u een kijkje in Beethovens keuken.

bekijk het concert met commentaar van Iván Fischer

Lees meer

Populair