Beethoven: Symfonie nr. 3 'Eroica'

Gratis

Steun het orkest

Mocht u het Concertgebouworkest willen steunen in deze onzekere tijden, bijvoorbeeld door een eenmalige donatie, dan zijn wij u daar zeer dankbaar voor.

lees meer over schenken

Gespeelde werken

Ludwig van Beethoven Symfonie nr. 3 'Eroica'

Deze video bekijken?

Om de video’s te bekijken dient u ingelogd te zijn. Indien u geen account heeft, kunt u hier een nieuw account aanmaken.
Inloggen

Beschrijving

Eduard van Beinum, al sinds 1931 bij het Concertgebouworkest betrokken als tweede dirigent, nam in 1945 het roer van Mengelberg over. In de naoorlogse jaren ontwikkelde hij zich tot een bijzonder geliefde dirigent bij zowel orkest als publiek. De veranderingen in de sociale verhoudingen die in deze periode zo naar voren springen, lieten ook het dirigentenvak niet onberoerd. Veel meer dan een oude ‘maestro’ was Van Beinum een 'musicus tussen de musici'. Onder zijn leiding ontwikkelde het orkest een grote affiniteit met het Franse repertoire en kreeg ook Bruckner zijn vaste plaats op het Amsterdamse podium. Van Beinum overleed zeer onverwachts tijdens een repetitie in april 1959. Hij werd opgevolgd door de jonge Bernard Haitink.

Populair