Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest

Pers

Persoverzicht

Bouw eigen pand Koninklijk Concertgebouworkest begonnen

29 september 2017

Orkestmusici, staf en bezoekers komen samen

Het Koninklijk Concertgebouworkest krijgt een eigen pand: RCO House (werktitel). Het gemeentelijke monument op Gabriël Metsustraat 16 in Amsterdam wordt een sfeervolle werk- en ontmoetingsplek die ruimte biedt aan onder meer noodzakelijke repetitiestudio's voor orkestleden en een ensemblezaal waar kleine concerten kunnen plaatsvinden en waar het orkest zijn ambities op het gebied van educatie en talentontwikkeling kan verwezenlijken. Ook de orkeststaf krijgt hier zijn werkruimte.

Hoofdaannemer Koninklijke Woudenberg werkt aan het gebruiksklaar maken van het pand op basis van een ontwerp van Team V Architectuur.

Het is een lang gekoesterde droom van het Concertgebouworkest: een plek aan het Museumplein waar orkestmusici, stafleden en publiek samenkomen. In 2016 kreeg het orkest de mogelijkheid om het door H.P. Berlage ontworpen voormalige schoolgebouw te verwerven.

Op dit moment bevinden directie en staf van het orkest zich nog in een apart kantoorpand aan de Jacob Obrechtstraat, dat al geruime tijd niet meer voldoet. De musici bereiden thuis hun orkestpartijen voor; voor ensemblerepetities moeten elders ruimtes worden geboekt. In het nieuwe onderkomen komen orkest en staf bij elkaar, kunnen de musici gebruikmaken van repetitiestudio's en vinden ontvangsten met publiek en vrienden plaats. De locatie is ideaal: gemakkelijk bereikbaar, in het culturele hart van Amsterdam, op een steenworp afstand van Het Concertgebouw, en met het gezicht naar de stad.

Het totale project behelst € 12,5 miljoen. Voor € 10 miljoen daarvan loopt een grote wervingscampagne; dankzij de steun van vele genereuze schenkers is inmiddels € 6,1 miljoen van het te werven bedrag toegezegd.

Het orkest hoopt het pand eind 2018, rond de viering van zijn 130ste verjaardag, te kunnen betrekken. Daarmee is het Koninklijk Concertgebouworkest klaar voor de toekomst. 

Deel: