Close up

Musici van het Concertgebouworkest

250 Jaar Beethoven

Kaarten & programmaAudio & Video
Gezien de huidige omstandigheden kan dit concert niet doorgaan in de aangekondigde vorm. Abonnees hebben hier bericht over ontvangen. Medio augustus wordt de nieuwe programmering bekendgemaakt.
Joseph Haydn Strijktrio nr. 1
Isang Yun Trio voor klarinet, hoorn en fagot
Peter Fribbins The Zong Affair
Ludwig van Beethoven Septet

Dit jaar is het 250 jaar geleden dat Ludwig van Beethoven werd geboren. Musici van het Concertgebouworkest eren de meester met deze gevarieerde Close-up, waarin Beethovens verrukkelijke Septet in Es wordt voorafgegaan door Haydn, Yun en Fribbins.

250 Jaar Beethoven

Het zal u niet ontgaan: dit jaar is het 250 jaar geleden dat Ludwig van Beethoven werd geboren. Het jaar staat dan ook bol van de eerbetonen aan deze gigant onder de componisten; dit bijzondere Close-up-concert sluit gevoeglijk aan in die rij. Zeven musici van het Concertgebouworkest, strijkers én blazers, eren Beethoven met een uitvoering van zijn omvangrijke en invloedrijke Septet in Es groot. Magnifieke kamermuziek, waaraan ieder instrument zijn steentje bijdraagt.

Innovatief

De formatie, met enkel bezette blazers, was innovatief voor die tijd, zo ook de prominente rol van de klarinet naast de viool. Het inspireerde Schubert bijvoorbeeld tot zijn Octet, tevens in Es groot, alleen met een extra viool. De Britse componist Peter Fribbins schreef ook een septet, The Zong Affair; hij liet zich vooral bewegen door Turners schilderij The Slave Ship. Als opmaat dienen een even indringend blazerstrio van Isang Yun en een opgewekt strijktrio van Beethovens mentor, Joseph Haydn.

Musici van het Concertgebouworkest

Al jaren verzorgen musici van het Concertgebouworkest kamermuziekconcerten in de Kleine Zaal onder de noemer Close-up. Deze intieme concerten, georganiseerd door de Vrienden van het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest, vormen een bijzondere gelegenheid om orkestleden eens in kleine bezetting mee te maken en van hun individuele kwaliteiten te genieten.

Audio & Video