15 juni 2019

Artist in residence met orkestmusici

Gabriël Metsustraat 16

Aimard in de Amsterdamzaal

Kaarten & programma
juni 2019 zaterdag 21:00
RCO House, Amsterdamzaal, Amsterdam
Netherlands
concert geweest
Wolfgang Amadeus Mozart Duo's voor 2 hoorns, K.487/496a
Elliot Carter 90+ voor piano solo (1994)
Wolfgang Amadeus Mozart Adagio voor glasharmonica solo, KV 356
Wolfgang Amadeus Mozart Adagio & Rondo in c kl., KV 617 voor glasharmonica, fluit, hobo, altviool en cello
Elliot Carter “Enchanted Préludes”, duo voor fluit en cello
Wolfgang Amadeus Mozart Adagio für eine kleine Walze in eine Orgel, KV 616 (op celesta)
Elliot Carter Epigrams voor piano, viool en cello (2012)
Pianist Pierre-Laurent Aimard

Pianist Pierre-Laurent Aimard, dit seizoen artist in residence bij het Concertgebouworkest, staat bekend om zijn toonaangevende interpretaties van zowel hedendaagse als klassieke muziek. Tijdens een eenmalig intiem concert in samenwerking met orkestleden wisselt hij muziek van Mozart en de twintigste-eeuwse meester Elliott Carter af. Het programma laat horen dat er net zo veel overeenkomsten als verschillen zijn.

Glasharmonica

Een hoofdrol is weggelegd voor een instrument dat ooit veel vaker werd bespeeld dan nu: de glasharmonica. Het werd uitgevonden door Benjamin Franklin en kende allerlei beroemde virtuozen. De met de vingertoppen bespeelde glazen van verschillende grootte produceren een spookachtig geluid, dat Mozart knap wist te integreren in zijn muzikale stijl. Curieuzer nog is het Adagio ‘voor een cilinder in een klein orgel’, bedoeld voor een mausoleum, dat Mozart vlak voor zijn overlijden schreef voor een van de vele mechanische – vaak door het binnenwerk van een klok aangedreven - orgels die toentertijd werden uitgevonden. Pierre-Laurent Aimard speelt dit pareltje op de celesta.

Friedrich Heinrich Kern bespeelt een glasharmonica (foto: Renske Vrolijk)
Friedrich Heinrich Kern bespeelt een glasharmonica (foto: Renske Vrolijk)

 

Eliot Carter

De New Yorker Elliott Carter overleed in 2012 – hij was toen bijna 104 en heeft tot het laatst actief doorgecomponeerd. Zijn allerlaatste werk is het aan Aimard opgedragen pianotrio Epigrams. Carters enorme oeuvre beslaat onder meer een neoklassieke vroege periode en een periode waarin hij bekend stond om zeer complexe muziek. Hier klinken werken uit zijn toegankelijkere latere periode. Typerend voor zijn hele oeuvre is een eigen vorm van polyritmiek, ‘metrische modulatie’. In 90+ is er een basislaag van 90 korte staccato noten waar de andere ritmische lagen zich omheen bewegen.

Kaarten kosten € 20,57 per stuk.

Concert in de Amsterdamzaal

Dit concert vindt plaats is in de Amsterdamzaal in het nieuwe pand van het Concertgebouworkest aan de Gabriël Metsustraat 16, op een steenworp afstand van het Concertgebouw.