Brahms en Strauss

Philippe Jordan, dirigent - Janine Jansen, viool

artist in residence Janine Jansen

Kaarten & programmaAudio & Video
In november wordt de aangepaste programmering van januari tot en met mei 2021 bekendgemaakt.
Johannes Brahms Vioolconcert
Richard Strauss Till Eulenspiegels lustige Streiche
Richard Strauss Der Rosenkavalier: Suite

Stervioliste Janine Jansen, artist in residence bij het Concertgebouworkest, schittert in Brahms´ geliefde Vioolconcert. Onder leiding van debuterend dirigent Philippe Jordan glanst het orkest in twee werken van klankmagiër Richard Strauss.

Publieksfavoriet

Artist in residence Janine Jansen is een violiste van wereldformaat. Haar vertolkingen van bekende én minder bekende werken zetten een angstig hoge norm voor andere violisten. Wanneer zij een publieksfavoriet als Brahms´ Vioolconcert speelt, klinkt het of je het stuk voor het eerst hoort.
Dat Brahms met dit werk een evergreen had afgeleverd was meteen duidelijk. De markante melodielijnen en de pikante Hongaarse kleuringen werken nog net zo aanstekelijk als bij de première in 1879.

Filmische muziek

Brahms hechtte aan het klassieke ambacht en moest niets hebben van muziek die iets uitbeeldt. Als tegenwicht klinkt Till Eulenspiegels lustige Streiche, waarin Richard Strauss het verhaal van de rebelse Tijl Uilenspiegel op bijna filmische manier verklankt. In Der Rosenkavalier laat dezelfde Strauss zich van een andere kant zien: zwierige, heerlijk ´decadente´ muziek die vol nostalgie terugblikt op het negentiende-eeuwse Wenen.

Audio & Video