29 september & 1 oktober 2017

Opdrachtwerken en mecenassen

Première Hillborg

Bach, Haydn, Beethoven

Kaarten & programmaAudio & VideoExtra
september 2017 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
oktober 2017 zondag 14:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Carl Philipp Emanuel Bach Symfonie in Bes gr. t., Wq 182 nr. 2
Johann Sebastian Bach Brandenburgs Concert nr. 3, BWV 1048
Anders Hillborg Bach Materia (Nederlandse première)
Joseph Haydn Die Vorstellung des Chaos uit 'Die Schöpfung'
Ludwig van Beethoven Symfonie nr. 1

Dirigent Andrew Manze debuteert bij het Concertgebouworkest met een boeiend concert rondom twee (invloed)rijke mecenassen, zonder wie menig meesterwerk niet zou bestaan. Zo bood Johann Sebastian Bach zijn bundel met zes Brandenburgse concerten aan markgraaf Christian Ludwig van Brandenburg aan – in feite was het een sollicitatiebrief. De Symfonie in Es groot van Carl Philipp Emanuel Bach en de Eerste symfonie van Ludwig van Beethovens werden opgedragen aan baron Gottfried van Swieten. Deze diplomaat en muzikale beschermheer werkte ook enkele keren als librettist met Joseph Haydn samen, onder meer voor Die Schöpfung.

Ook het Concertgebouworkest draagt graag jaarlijks bij aan het ontstaan van nieuwe composities. De vooraanstaande Zweedse componist Anders Hillborg – die recent voor zijn Tweede vioolconcert, geschreven voor Lisa Batiashvili, zeer lovende recensies ontving – werd gevraagd een hedendaagse pendant van Bachs Derde Brandenburgs concert te creëren. De Finse violist Pekka Kuusisto debuteert in Hillborgs Bach Materia als solist bij het Concertgebouworkest.

Audio & Video

Brunchen

voor het middagconcert

Voorafgaand aan het concert op 1 oktober organiseert Het Concertgebouw om 12.00 uur een brunch in de Pleinfoyer. Deze brunch is vanaf 1 juni te bestellen via de Concertgebouwlijn 0900 671 83 45 (€ 1 p/g).