Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest

17 januari 2019

Horizon

programma met beeldprojectie

Barcelona en Amsterdam

Kaarten & programmaAudio & Video
januari 2019 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
Kaarten
Maurice Ravel Alborada del Gracioso
Christiaan Richter Wendingen (opdrachtcompositie, met beeldprojectie Wildvreemd/Steye Hallema)
Blai Soler Sol
George Benjamin Dream of the Song (beeld Oliver Harrison)
Maurice Ravel Bolero
Een ode aan de idealistische architectuur

In samenwerking met Amsterdamse School Museum Het Schip presenteert het Concertgebouworkest in zijn innovatieve serie Horizon Barcelona en Amsterdam 1919, een ode aan de idealistische architectuur uit die tijd, vol kleurrijke Iberisch getinte muziek.

Barcelona had Antoni Gaudí, Amsterdam had de Amsterdamse School: idealistische architectuur voor een nieuwe wereld, nog altijd te bewonderen in Amsterdamse gebouwen als De Dageraad. Oliver Harrison ontwerpt op basis van deze bijzondere architectuur een visualisatie bij George Benjamins Dream of the Song, dat in 2015 veel indruk maakte bij de wereldpremière door het Concertgebouworkest. Benjamin dirigeert daarnaast werken van Maurice Ravel, Blai Soler en een nieuw werk van de jonge Nederlander Christiaan Richter. Het nieuwe werk van Christiaan Richter wordt gespeeld met een beeldprojectie van Wildvreemd/Steye Hallema.

Benjamins Dream of the Song

In Benjamins Dream of the Song vertolken countertenor Bejun Mehta en de dames van het Nederlands Kamerkoor poëzie van Federico Garcia Lorca en twee middeleeuwse Spaans-Joodse dichters. De Catalaan Blai Soler schreef met Sol een werk dat in zijn tweedeligheid de tegenstelling nacht/ochtend weerspiegelt, al wijst 'sol' niet alleen op de zon, maar ook op de noot 'g'. Dat Ravel wortels heeft op het Iberisch schiereiland, komt in menige compositie van de Fransman tot uiting, zoals de uitbundige ode aan de zonsopkomst in Alborada del Gracioso en zijn Bolero, een immens populair geworden 'experiment in orkestratie' naar een Spaanse dans.

Dit programma wordt ook gespeeld op vrijdag 18 januari.

Audio & Video