14, 19, 23 november 2019

Paavo Järvi, dirigent

Tournee Azië

Beethoven en Sjostakovitsj

Kaarten & programmaAudio & Video
november 2019 donderdag 19:30
National Theater and Concert Hall, Taipei
Taiwan
concert geweest
november 2019 dinsdag 19:00
Suntory Hall, Tokyo
Japan
concert geweest
november 2019 zaterdag 16:00
Performing Arts Center, Sakai city, Osaka
Japan
concert geweest
Ludwig van Beethoven Symfonie nr. 4
Dmitri Sjostakovitsj Symfonie nr. 10

Sjostakovitsj deed in Sovjet-Rusland wat Beethoven honderdvijftig jaar eerder deed: hij maakte zijn symfonieën tot een spiegel van de maatschappij. Bij dirigent Paavo Järvi is zowel Beethovens Vierde als Sjostakovitsj’ Tiende symfonie in goede handen.

Beethoven

Beethovens Vierde symfonie heeft altijd in de schaduw gestaan van de Derde (´Eroica´) en de dramatische Vijfde. Des te meer valt er te ontdekken. Hier laat Beethoven zich eerder van zijn spirituele dan van zijn driftige kant zien. Het is een opvallend ingetogen werk, met expressieve partijen voor houtblazers en - bijzonder! – voor de pauken.

Sjostakovitsj

De Tiende symfonie werd een mijlpaal in Sjostakovitsj´ oeuvre. Het is een directe reactie op de dood van zijn grote kwelgeest Stalin in 1953. Maar van opluchting is weinig te horen; jarenlange onderdrukking en intimidatie lieten diepe sporen na. Met dit werk, zei Sjostakovitsj, wilde hij ´menselijke emoties en verlangens´ uitdrukken - een veilige omschrijving. Ondertussen ging hij tandenknarsend zijn trauma´s te lijf: melancholie, vinnige marsjes en karikaturale ´Sovjetmuziek´ wisselen elkaar af.

Audio & Video