7 oktober 2020

Gustavo Gimeno, dirigent

Krystian Zimerman, piano

Beethoven Pianoconcerten 1 en 2

Kaarten & programmaAudio & Video
Due to the current circumstances concerning covid-19, this concert cannot take place in its current form. Subscription holders have been informed and offered a resolution. Mid August the new programme will be announced.
oktober 2020 woensdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
De verkoop van dit concert is gesloten.
Unsuk Chin nieuw werk (opdrachtcompositie)
Ludwig van Beethoven Pianoconcert nr. 1
Ludwig van Beethoven Pianoconcert nr. 2

Natuurlijk viert het Concertgebouworkest het 250ste geboortejaar van Beethoven. Niemand minder dan Krystian Zimerman soleert in zijn Pianoconcerten nr. 1 en 2, met Gustavo Gimeno als dirigent.

Eigenzinnige aanpak

Krystian Zimerman, een van de grootste pianisten van onze tijd, speelt de Pianoconcerten 1 en 2 in één programma. Beethoven was zelf ook een fenomenaal pianist; zijn carrière begon op het concertpodium en dat is te horen in deze twee vroege pianoconcerten. Qua stijl staan ze nog dicht bij de oer-klassieke concerten van Haydn en Mozart, maar Beethovens eigenzinnige aanpak kondigt zich al aan.

Krystian Zimerman

Deze twee pianoconcerten worden minder vaak gespeeld dan de latere drie, maar dat maakt ze niet minder uitdagend. Voor solist én orkest is de uitvoering precisiewerk - reden waarom alleen pianisten van het hoogste kaliber zich eraan wagen. In die categorie vind je Krystian Zimerman, al decennia geroemd om zijn perfectionisme en zijn afgewogen visie op de partituur. De muzikale leiding heeft Gustavo Gimeno, de gerenommeerde dirigent wiens internationale carrière begon bij het Concertgebouworkest.

Wonderlijke mix van Unsuk Chin

Het Concertgebouworkest en Krystian Zimerman voeren alle vijf pianoconcerten van Beethoven binnen één week uit, met nieuwe opdrachtwerken worden ze in hedendaags perspectief gezet. De muziek van de succesvolle Zuid-Koreaanse Unsuk Chin is een wonderlijke mix van Europese en Aziatische elementen.

Audio & Video