4, 5 november 2020

Mendelssohn en Schumann

Daniel Harding, dirigent - Leonidas Kavakos, viool

Beethovens ‘Pastorale’

Kaarten & programmaAudio & Video
november 2020 woensdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
De verkoop van dit concert is gesloten.
november 2020 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
De verkoop van dit concert is gesloten.
Robert Schumann Ouverture 'Genoveva'
Felix Mendelssohn Vioolconcert in e klein
Ludwig van Beethoven Symfonie nr. 6 'Pastorale'

Het Concertgebouworkest onder leiding van Daniel Harding speelt Beethovens ‘Pastorale’: zijn ode aan het platteland. Leonidas Kavakos treedt aan voor Mendelssohns populaire Vioolconcert en de opmaat tot het concert is van Schumann.

Beethovens Zesde symfonie, ‘Pastorale’

Het Concertgebouworkest voert onder leiding van Daniel Harding de Zesde symfonie ‘Pastorale’ van Ludwig van Beethoven uit. ‘Sinfonia pastorale: herinnering aan het leven op het land’, schreef de componist in zijn partituur. Deze ode aan het platteland werd een van Beethovens meest geliefde werken. Voor de pauze voegt de veelgeprezen Griekse violist Leonidas Kavakos zich bij het orkest op het podium voor Felix Mendelssohns meesterlijke Vioolconcert. Van Robert Schumann klinkt de Ouverture ‘Genoveva’.

Het buitenleven

‘Niemand heeft het buitenleven zo zeer lief als ik.’ Beethoven maakte dan ook elke dag een flinke wandeling. Niet alleen om van de natuur te genieten, maar blijkbaar was het ook erg goed voor zijn creativiteit. Over de ‘Pastorale’ zei Beethoven dat de muziek ‘meer de uitdrukking van gevoel dan uitbeelding’ was. Maar de titels die hij de delen gaf spreken duidelijke taal en er is weinig fantasie voor nodig om onder meer de weldadige rust van de natuur, vogelgekwetter en onweer in de symfonie te herkennen.

Leonidas Kavakos

De Griekse topviolist Leonidas Kavakos is een graag geziene gast bij het Concertgebouworkest; zes seizoenen geleden was hij zelfs de eerste artist in residence in de geschiedenis van het orkest. Maar Mendelssohns geliefde Vioolconcert in e klein speelde hij nog niet eerder met het orkest. Een langverwachte uitvoering dus.

Mendelssohns Vioolconcert

Mendelssohn twijfelde lang of hij wel een vioolconcert moest schrijven, omdat hij vreesde dat het de vergelijking met Beethovens Vioolconcert niet zou kunnen doorstaan. Bij het componeren had Mendelssohn veel contact met zijn jeugdvriend, de violist Ferdinand David. Daarmee is dit vioolconcert het eerste dat in nauwe samenwerking met een violist tot stand kwam.

Audio & Video