7 oktober 2020

Krystian Zimerman, piano

Oorspronkelijk serie B

Beethovens Pianoconcert nr. 2

Kaarten & programmaAudio & Video
Dit concert is ongeplaceerd. U kunt bij uw bestelling aangeven of u in de zaal, op het balkon of op het podium wilt zitten. Uw zitplaats wordt ter plekke aangewezen door een van de medewerkers van Het Concertgebouw. Bij het betreden van en het verplaatsen in het Concertgebouw bent u verplicht een mondkapje te dragen. Deze dient u zelf mee te nemen.
oktober 2020 woensdag 19:00
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Anton Webern Fünf Sätze - nrs. I-IV
Ludwig van Beethoven Pianoconcert nr. 2

Natuurlijk viert het Concertgebouworkest het 250ste geboortejaar van Beethoven. Niemand minder dan Krystian Zimerman soleert in zijn Pianoconcert nr. 2 met Gustavo Gimeno als dirigent.

Krystian Zimerman

Krystian Zimerman, een van de grootste pianisten van onze tijd, speelt Beethovens Pianoconcert nr. 2. Beethoven was zelf ook een fenomenaal pianist; zijn carrière begon op het concertpodium en dat is te horen in dit vroege concert, waarmee hij in Wenen zijn talenten kon etaleren. We horen nog de sterke invloeden van Haydn en Mozart, maar Beethovens eigenzinnige aanpak kondigt zich al aan.

Precisiewerk

Beethovens vroege pianoconcerten worden minder vaak gespeeld dan de latere drie, maar dat maakt ze niet minder uitdagend. Voor solist én orkest is de uitvoering precisiewerk - reden waarom alleen pianisten van het hoogste kaliber zich eraan wagen. In die categorie vind je Krystian Zimerman, al decennia geroemd om zijn perfectionisme en zijn afgewogen visie op de partituur. De muzikale leiding heeft Gustavo Gimeno, de gerenommeerde dirigent wiens internationale carrière begon bij het Concertgebouworkest.

Webern

Beethovens invloed op latere componisten is groot. Het werken met korte motieven als bouwstenen die op allerlei manieren worden gevarieerd zou een eeuw later de grondslag vormen van het werk van de Tweede Weense School. Anton Weberns vroege Fünf Sätze staat nog met een been in de Romantiek, al kondigt zijn compacte, uitgebotte latere stijl zich al aan.

Audio & Video