8 oktober 2020

Krystian Zimerman

Oorspronkelijk serie B

Beethovens Pianoconcert nr. 3

Kaarten & programma
Dit concert is ongeplaceerd. U kunt bij uw bestelling aangeven of u in de zaal, op het balkon of op het podium wilt zitten. Uw zitplaats wordt ter plekke aangewezen door een van de medewerkers van Het Concertgebouw. Bij het betreden van en het verplaatsen in het Concertgebouw bent u verplicht een mondkapje te dragen. Deze dient u zelf mee te nemen.
oktober 2020 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Ludwig van Beethoven Pianoconcert nr. 3
Christiaan Richter 2270 (opdrachtcompositie, wereldpremière’)

Natuurlijk viert het Concertgebouworkest het 250ste geboortejaar van Beethoven. Niemand minder dan Krystian Zimerman soleert in Beethovens Pianoconcert nr. 3 met Gustavo Gimeno als dirigent. De Nederlander Christiaan Richter componeerde een hedendaagse reflectie op Beethoven.

Ingehouden dramatiek

Beethoven componeerde zijn Pianoconcert nr. 3 toen hij nog altijd zelf optrad; doofheid zou spoedig een eind maken aan zijn podiumcarrière. In het Pianoconcert nr. 3 hoor je hoe de karakteristieke Beethoven-stijl zich aftekent: de ingehouden dramatiek van dit werk is een voorbode van de Romantiek.

Krystian Zimerman

Krystian Zimerman wordt al decennia geroemd om zijn perfectionisme. Optreden doet hij alleen wanneer hij de essentie van de muziek volledig doorgrond heeft. Met de vijf Beethoven-concerten houdt hij zich al dertig jaar intensief bezig; dan mag je een afgewogen visie verwachten. De muzikale leiding heeft Gustavo Gimeno, de gerenommeerde dirigent wiens internationale carrière begon bij het Concertgebouworkest.

Hedendaags perspectief: Richter

De jonge Nederlandse componist Christiaan Richter schreef zijn tweede werk in opdracht van het Concertgebouworkest: een companion piece bij Beethovens Vierde pianoconcert met de titel 2270. Uit het ‘verdubbelen van de jubileumtijd’ – in 2270 vieren we Beethovens 500e geboortejaar – vloeit een scala aan vraagstukken voort, aldus de componist: wat is de relevantie van Beethovens werk nu en in de toekomst? Zijn Beethovens politieke idealen verwezenlijkt, komen we er dichter bij of lijken we er juist verder van af te gaan?