18 januari 2019

Spaanse dageraad

Bejun Mehta, countertenor

Benjamin en Ravel

Kaarten & programmaAudio & Video
januari 2019 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Maurice Ravel Alborada del Gracioso
Christiaan Richter Wendingen (opdrachtcompositie, met beeldprojectie Wildvreemd/Steye Hallema)
Blai Soler Sol
George Benjamin Dream of the Song (beeld Oliver Harrison)
Maurice Ravel Bolero
George Benjamin

George Benjamin dirigeert Spaans getinte werken waarin de zon opkomt. Naast Benjamins eigen Dream of the Song klinkt muziek van Maurice Ravel, Blai Soler en een wereldpremière van de jonge Nederlander Christiaan Richter. Een veelkleurige ode aan de dageraad.

Maurice Ravel

Dat Ravel wortels heeft op het Iberisch schiereiland, komt in menige compositie van de Fransman tot uiting. De zonsopkomst in Alborada del Gracioso is die van een Spaanse nar, zoals die voorkomt in de komedies van Calderón of bij Cervantes. De Catalaan Blai Soler schreef met Sol een werk dat in zijn tweedeligheid de tegenstelling nacht/ochtend weerspiegelt; Sol betekent onder andere 'zon', maar wijst ook op de steeds aanwezige noot 'g'. In George Benjamins indrukwekkende Dream of the Song, in 2015 geschreven in opdracht van het Concertgebouworkest, vertolken countertenor Bejun Mehta en de dames van het Nederlands Kamerkoor poëzie van Federico Garcia Lorca en twee middeleeuwse Spaans-Joodse dichters. 

Bolero

Naarmate de dag vordert, wordt het ochtendlicht feller en neemt de activiteit geleidelijk toe, zoals in Ravels Bolero, het wereldberoemd geworden 'experiment in orkestratie' naar een Spaanse dans.

Dit programma wordt ook gespeeld op donderdag 17 januari.

Audio & Video