22 januari 2021

Myung-whun Chung, dirigent | Liviu Prunaru, viool

Brahms en Sibelius

Kaarten & programmaAudio & Video
Dit concert wordt op 22 januari om 20.00 uur gestreamd op concertgebouworkest.nl, Facebook en Youtube.
januari 2021 vrijdag 20:00
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
bekijk stream
Jean Sibelius Vioolconcert
Johannes Brahms Symfonie nr. 4

Liviu Prunaru in gesprek met Dominic Seldis

 

Myung-whun Chung leidt het Concertgebouworkest in Brahms´ Vierde symfonie en het poëtische Vioolconcert van Sibelius met concertmeester Liviu Prunaru als solist.

Perfecte match

Alle vier symfonieën van Brahms zijn meesterwerken, maar de Vierde symfonie - een staalkaart van zijn symfonische kunnen - wordt wel beschouwd als het hoogtepunt van zijn oeuvre. Het eerste en het laatste deel bevatten zoveel ideeën dat ze bijna op zichzelf staande symfonieën zijn. Brahms knipoogt veelvuldig naar Beethoven en de finale is een ode aan Bach. De Vierde symfonie is een perfecte match voor Myung-whun Chung, die bij het Concertgebouworkest al vele malen zijn innige band met Duits-romantisch repertoire heeft bewezen.

Sibelius’ Vioolconcert

Voor het Vioolconcert van Jean Sibelius treedt een solist uit eigen gelederen aan: concertmeester Liviu Prunaru. Zijn fluwelen toon is gemaakt voor Sibelius´ Vioolconcert, waarin het niet zozeer aankomt op technische acrobatiek als wel op poëzie. De viool lijkt al mijmerend en zingend door het orkestrale landschap te zwerven, met een soms improvisatie-achtige partij.

Preludium

Lees ook de uitgebreide toelichting van dit concertprogramma en de interviews met Liviu Prunaru en Myung-whun Chun gop de website van Preludium.

Audio & Video