12 maart 2021

Philippe Jordan, dirigent

Brahms Tweede symfonie

Kaarten & programmaAudio & Video
Dit concert wordt op 12 maart a.s. gestreamd op concertgebouworkest.nl, Facebook en YouTube.
maart 2021 vrijdag 20:00
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Johannes Brahms Symfonie nr. 2

Philippe Jordan debuteert bij het Concertgebouworkest met twee werken die nauwer met elkaar verbonden zijn dan je misschien zou denken. Brahms’ Tweede symfonie wordt gestreamd op vrijdag 12 maart, Schönbergs Verklärte Nacht op vrijdag 19 maart.

Philippe Jordan

De Zwitserse dirigent Philippe Jordan staat sinds 2014 aan het roer van de Wiener Symphoniker en is dit seizoen begonnen als music director van de Staatsoper Wien. Hoog tijd voor een kennismaking met het Concertgebouworkest.

Uitgelaten karakter

Brahms componeerde zijn bruisende Tweede symfonie binnen enkele zomerse weken, en dat is te horen. De componist waarschuwde zijn uitgever van tevoren plagerig: ‘Ik heb niet eerder zoiets treurigs en zwaarwichtigs gecomponeerd; je zult het met zwarte randen moeten uitgeven.' Ondanks de melancholie die inderdaad zo nu en dan de kop opsteekt heeft de Tweede symfonie evenwel een lyrisch, bijna uitgelaten karakter, en kreeg ze al gauw de bijnaam ‘Pastorale’.

Brahms en Schönberg

De Tweede symfonie vestigde ook Brahms’ naam als architect van hechte symfonische bouwwerken op basis van thematische ontwikkeling. Muziek over muziek: het werd hopeloos conservatief gevonden in een tijd van literaire programma’s en muziektheater. Toch liep Brahms juist daarmee vooruit op de twintigste eeuw, zoals Arnold Schönberg in 1947 zou opmerken. Was Brahms vooruitstrevender dan men in zijn tijd dacht, Schönberg was altijd veel meer een diep romantische traditionalist dan zijn radicale reputatie deed vermoeden.

Preludium

Lees ook de uitgebreide toelichting van dit concertprogramma op de website van Preludium.

Audio & Video