13, 14, 15, 17 januari 2021

Liszt, Dvorák en Kodály

Gianandrea Noseda, dirigent

Bronfman - Liszt Pianoconcert 2

Kaarten & programmaAudio & Video
De verkoop van dit concertprogramma is nog niet gestart
januari 2021 woensdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
De verkoop van dit concert is gesloten.
januari 2021 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
De verkoop van dit concert is gesloten.
januari 2021 vrijdag 19:00
Parkstad Limburg Theaters, Heerlen
Nederland
Kaarten
januari 2021 zondag 14:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
De verkoop van dit concert is gesloten.
Zoltan Kodály Variaties op een Hongaars volkslied 'Fölszallott a Pava'
Franz Liszt Pianoconcert nr. 2 in A gr. t.
Antonín Dvořák Symfonie nr. 7

Werken van Liszt, Dvořák en Kodály vormen een kleurrijk Oost-Europees programma. Oudgediende Yefim Bronfman is solist in Liszts Tweede pianoconcert en dirigent Gianandrea Noseda keert terug bij het Concertgebouworkest na zijn imposante debuut in 2018 en tijdens het In memoriam voor Mariss Janssons in maart 2020.

Kameleontisch werk

In de werken van Liszt, Dvořák en Kodály klinkt altijd wel iets van hun Oost-Europese afkomst door: een exotisch ritme, een flard zigeunermuziek, de sfeer van ongerepte natuur. Dvořáks Zevende symfonie is een wonderlijk, kameleontisch werk. Sommige dirigenten vinden het ronduit tragische muziek, andere benadrukken juist de lichtheid ervan. Gevarieerd is het zeker, dankzij Dvořáks vertrouwde combinatie van dansritmes en Slavische melancholie.

Romantische vertelling

De ene Liszt is de andere niet. Pianistisch vuurwerk is zijn handelsmerk, maar zijn Tweede pianoconcert biedt meer verhaal dan effectbejag. De verschillende thema´s gedragen zich als romanpersonages die in een romantische vertelling worden meegesleept. Een uitdaging voor zowel zwaargewicht Bronfman als voor dirigent Noseda, die zich thuis voelt bij symfonische gedichten en ander verhalend repertoire.

Jubileum

Zoltán Kodály componeerde zijn Pauw-variaties in 1938 voor het toen vijftigjarige Concertgebouworkest. De première van dit zeer Hongaarse, exotisch klinkende stuk kreeg in Amsterdam enorme bijval.

Audio & Video