12 februari 2021

Tjsaikovski's Symfonie nr. 5

Bychkov dirigeert Tsjaikovski

Kaarten & programmaAudio & Video
Dit concert wordt op 12 februari a.s. gestreamd op concertgebouworkest.nl, Facebook en Youtube.
februari 2021 vrijdag 20:00
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski Symfonie nr. 5

De Russische topdirigent en Tsjaikovski-expert Semyon Bychkov dirigeert het Concertgebouworkest in Tsjaikovski’s geliefde meesterwerk, de Vijfde symfonie.

Tsjaikovski’s Symfonie nr. 5

Pjotr Tsjaikovski componeerde zijn Vijfde symfonie in het oprichtingsjaar van het Concertgebouworkest, 1888. De eeuwig door twijfel geplaagde componist noemde zijn Vijfde symfonie na de zelf gedirigeerde première in Sint-Petersburg een ‘mislukking’. Maar met zijn onverholen tragiek veroverde het werk al snel de harten van muziekliefhebbers wereldwijd. Een rijkdom aan melodieën en een kleurrijke orkestratie vormen de sterkste punten. Luister bijvoorbeeld naar die prachtige hoornsolo in het tweede deel, die niet voor niets later werd geplagieerd in Frank Sinatra’s Moon Love.

Semyon Bychkov

Naar de komst van Semyon Bychkov wordt altijd weer uitgekeken. Al sinds 1988 staat deze Russische topdirigent met regelmaat voor het Concertgebouworkest. Als het gaat om Tsjaikovski is er momenteel nauwelijks een betere dirigent denkbaar. Gewapend met grondige partituurkennis, een uitgesproken eigen visie op het repertoire en een fijnzinnige benadering van het dirigentenvak zorgt Semyon Bychkov ervoor dat je de beroemde muziek met nieuwe oren hoort.

Nagedachtenis aan Jan Willem Loot

De concertstream van vrijdagavond 12 februari 20.00 uur dragen we op ter nagedachtenis aan Jan Willem Loot, algemeen directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest van 1998 tot zijn pensioen in 2008.

Preludium

Lees ook de uitgebreide toelichting van dit concertprogramma op de website van Preludium.

Audio & Video