Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest

15, 16, 18, 19 februari 2018

Katia en Marielle Labèque

Bruch

Bychkov leidt Sjostakovitsj 5

Kaarten & programmaAudio & Video
februari 2018 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
februari 2018 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
februari 2018 zondag 20:00
Philharmonie, Luxemburg
Luxemburg
concert geweest
februari 2018 maandag 20:30
Philharmonie, Parijs
Frankrijk
concert geweest
Max Bruch Concert voor twee piano's en orkest
Dmitri Sjostakovitsj Symfonie nr. 5

De Russische sterdirigent Semyon Bychkov is een regelmatige gast bij het Concertgebouworkest. Een speciale band heeft hij met de bewogen symfonieën van Dmitri Sjostakovitsj, en dan vooral diens Vijfde symfonie, het werk waarmee de componist zich rehabiliteerde bij de Sovjetleiders en dat bij de première een ovatie van ruim een half uur oogstte. Semyon Bychkov zegt erover: 'In deze muziek komt het hele spectrum aan gemoedstoestanden voorbij. Na de drie kwartier die de symfonie duurt, heb je een heel leven geleid.'

Tevens deelt Bychkov het podium met het pianoduo Katia en Marielle Labèque – respectievelijk zijn schoonzus en echtgenote. Het duo onderscheidt zich al decennia door een verrassende repertoirekeuze. Max Bruch geldt als een ´one hit composer´ van wie altijd dat Vioolconcert klinkt. Zijn Concert voor twee piano´s is niet minder romantisch, maar leidde lange tijd een schaduwbestaan: de reconstructie van het originele manuscript zou niet misstaan in een detectiveroman.

Preludium

Lees ook het boeiende artikel van Michiel Cleij op Preludium online over de bijzondere geschiedenis van dit pianoconcert.

 

Audio & Video