12 februari 2017

Bernstein

Concertvrienden

Close-up

Kaarten & programma
februari 2017 zondag 14:15
Kleine Zaal Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Aaron Copland pianokwartet
Leonard Bernstein sonate voor viool en piano
Charles Ives Largo voor viool, klarinet en piano
Leonard Bernstein Pianotrio
David Diamond kwintet voor fluit, strijktrio en piano

Tijdens dit Close-up concert brengen musici van het Koninklijk Concertgebouworkest een ode aan Leonard Bernstein, met kamermuziek van zijn eigen hand en van componisten uit zijn netwerk. Het concert opent met een pianokwartet van Aaron Copland, tussen hem en Bernstein ontstond een levenslange vriendschap na een toevallige ontmoeting bij een dansvoorstelling.

De veel jongere David Diamond was evenals Bernstein en Copland een kind van Joodse immigranten en moest hard werken om een voet tussen de deur te krijgen. Werk van Diamond is onder andere te horen op de eerste solo-opname van Bernstein uit 1940. De eigenzinnige componist en verzekeringsagent Charles Ives was de nestor van dit stel. Bernstein noemde hem: 'onze eerste echt grote componist – de Washington, Lincoln en Jefferson van de muziek’.

Kamermuziek door musici van het Concertgebouworkest

Voor liefhebbers van het Koninklijk Concertgebouworkest zijn Close-up concerten in de Kleine Zaal een mooie gelegenheid om kennis te maken met de individuele musici. Tijdens deze concertreeks spelen zij kamermuziek in kleine bezetting, waardoor u van hun persoonlijke kwaliteiten kunt genieten.

Dit seizoen staan onder meer solofagottist Gustavo Núñez en solotrombonist Bart Claessens centraal tijdens een avontuurlijk programma. Ook is er een Close-up concert waarin orkestmusici samenspelen met Artist in Residence Lisa Batiashvili.