29, 30 november 2020

Concerten geannuleerd voor publiek | Concertstream

Close-up | Speel Nederlands met me

Kaarten & programmaAudio & Video
november 2020 zondag 13:00
Kleine Zaal Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
november 2020 zondag 15:15
Kleine Zaal Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
november 2020 maandag 18:30
Kleine Zaal Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
november 2020 maandag 20:45
Kleine Zaal Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest

Deze Close-up maakt deel uit van de week rondom Nederlandse muziek, Speel Nederlands met me. Zo vaak krijgt u niet de kans om werken van de belangrijke Nederlandse componisten Escher, Pijper en Van Baaren door musici van het Concertgebouworkest te horen, dus grijp hem!

Muziek uit Nederland

Muziek uit Nederland wordt internationaal hoog gewaardeerd, alleen in eigen land nog niet genoeg. Tijdens deze bijzondere week staat muziek van eigen bodem in de schijnwerpers. In dit Close-up-concert besteden musici van het Concertgebouworkest aandacht aan drie componisten die een belangrijke rol vervulden in de geschiedenis van het orkest. Kees van Baaren geldt als een van de sleutelfiguren van de jaren vijftig en zestig (onder zijn compositieleerlingen waren bijvoorbeeld Louis Andriessen, Peter Schat en Jan van Vlijmen). Hij was een van de weinige Nederlanders die de twaalftoonstechniek omarmde, waar zijn spannende Septet voor vijf blazers, viool en contrabas uit voortsproot.

Pijper en Escher

Van Baarens leermeester Willem Pijper leverde eveneens een belangrijke bijdrage aan de moderne muziek in Nederland, vooral met zijn eigen ‘kiemceltechniek’. Zijn Eerste strijkkwartet stamt echter uit zijn eerdere, ‘romantische’ periode. Rudolf Escher, ook een student van Pijper, conformeerde zich niet aan een stroming, maar liet zich leiden door het oor. Zijn muziek sloot vooral aan bij die van Ravel en Debussy, zoals te horen is in zijn Sinfonia per dieci strumenti. In 1976 werd het werk in première gebracht door leden van het Concertgebouworkest onder leiding van wijlen Reinbert de Leeuw; vandaag worden de musici bijgestaan door dirigent Stijn Berkouwer.

Musici van het Concertgebouworkest

Al jaren verzorgen musici van het Concertgebouworkest kamermuziekconcerten in de Kleine Zaal onder de noemer Close-up. Deze intieme concerten, georganiseerd door de Vrienden van het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest, vormen een bijzondere gelegenheid om orkestleden eens in kleine bezetting mee te maken en van hun individuele kwaliteiten te genieten.


Audio & Video