11-22 november 2020

Beethoven en Brahms

Daniel Harding, dirigent - Leonidas Kavakos, viool

Concertgebouworkest in China

Kaarten & programmaAudio & Video
november 2020 woensdag 20:00
Cultural Center, Hong Kong
China
Kaarten
november 2020 zondag 20:00
Shenzhen Concert Hall, Shenzhen
China
Kaarten
november 2020 dinsdag 19:30
Oriental Art Center, Shanghai
China
Tickets
november 2020 zaterdag 19:30
National Center for the Performing Arts, Beijing
China
Kaarten
november 2020 zondag 19:30
Tianjin Grand Theatre, Tianjin
China
Kaarten
Johannes Brahms Vioolconcert
Ludwig van Beethoven Symfonie nr. 6 'Pastorale'

Het Concertgebouworkest onderneemt een uitgebreide tournee door China. Topviolist Leonidas Kavakos soleert in Brahms’ veeleisende Vioolconcert, Daniel Harding leidt het orkest voorts in Beethovens Zesde symfonie, ‘Pastorale’.

Beethovens Zesde symfonie, ‘Pastorale’

Het Concertgebouworkest voert onder leiding van Daniel Harding de Zesde symfonie ‘Pastorale’ van Ludwig van Beethoven uit. ‘Sinfonia pastorale: herinnering aan het leven op het land’, schreef de componist in zijn partituur. Deze ode aan het platteland werd een van Beethovens meest geliefde werken. Voor de pauze voegt de veelgeprezen Griekse violist Leonidas Kavakos zich bij het orkest op het podium voor Felix Mendelssohns meesterlijke Vioolconcert. Van Robert Schumann klinkt de Ouverture ‘Genoveva’.

Het buitenleven

‘Niemand heeft het buitenleven zo zeer lief als ik.’ Beethoven maakte dan ook elke dag een flinke wandeling. Niet alleen om van de natuur te genieten, maar blijkbaar was het ook erg goed voor zijn creativiteit. Over de ‘Pastorale’ zei Beethoven dat de muziek ‘meer de uitdrukking van gevoel dan uitbeelding’ was. Maar de titels die hij de delen gaf spreken duidelijke taal en er is weinig fantasie voor nodig om onder meer de weldadige rust van de natuur, vogelgekwetter en onweer in de symfonie te herkennen.

Leonidas Kavakos

De Griekse topviolist Leonidas Kavakos is regelmatig te gast bij het Concertgebouworkest; zes seizoenen geleden was hij zelfs de eerste artist in residence in de geschiedenis van het orkest. Nu laat hij ook in China met het orkest zijn visie op Brahms’ veeleisende en meeslepende Vioolconcert horen.

Audio & Video