22 september 2019

Tugan Sokhiev, dirigent

Concertgebouworkest meets Bucharest

Kaarten & programmaAudio & Video
september 2019 zondag 19:30
Sala Mare a Palatului, Boekarest
Roemenië
concert geweest
Johannes Brahms Variaties over een thema van Haydn
George Enescu Concertouverture in A gr.t., op. 32
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski Symfonie nr. 1 'Winterdromen'

Tijdens het Enescu Festival in Boekarest speelt het Concertgebouworkest werken van Brahms, Tsjaikovski en natuurlijk de beroemdste componist van Roemenië, George Enescu.

Brahms en Tsjaikovski

Tugan Sokhiev dirigeert Brahms’ geliefde ‘Haydn-variaties’ en de Eerste symfonie van Tsjaikovski.  De nog jonge Tsjaikovski liet zich inspireren door zijn land, Beethoven en Mendelssohn. De titel ‘Winterdromen’ slaat vooral op de eerste twee delen, ‘Dagdromen van een winterreis’ en ‘Land van verlatenheid, land van mist’. Tsjaikovski’s kritische collega’s – die de jonge componist het vuur al flink aan de schenen hadden gelegd - vonden zijn Eerste te ‘westers’, niet Russisch genoeg. Vreemd, want met zijn prominente aan de Russische volksmuziek ontleende thema’s en zijn melancholieke karakter mag het de eerste echt uitgesproken Russische symfonie worden genoemd.

Enescu en volksmuziek

De Roemeen George Enescu begon zijn carrière rond 1900 met een groot aantal werken die geïnspireerd waren door de volksmuziek van zijn vaderland. Aan het eind van zijn leven kwam deze volksmuziekinvloed terug. De Concertouverture op populaire Roemeense thema’s schreef hij na de Tweede Wereldoorlog, toen hij in armoede in Parijs leefde.

Audio & Video