29, 30 oktober 2020

Eerste symfonie, ‘Titan’

Daniel Harding, dirigent

Daniel Harding dirigeert Mahler

Kaarten & programmaAudio & Video
oktober 2020 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
De verkoop van dit concert is gesloten.
oktober 2020 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
De verkoop van dit concert is gesloten.
Franz Schubert Symfonie nr. 3
Gustav Mahler Symfonie nr. 1 'Titan'

Geen Concertgebouworkest zonder Gustav Mahler. Zijn Eerste symfonie is misschien het meest geliefd van allemaal. De indrukwekkende symfonie wordt gedirigeerd door alleskunner Daniel Harding.

Onvoorstelbaar rijke orkestklank

Het is nauwelijks te overzien wat Mahler met zijn Eerste symfonie in gang zette. Hij werd uitvinder van een nieuwe, onvoorstelbaar rijke orkestklank en maakte symfonieën tot psychologische landschappen. De Eerste symfonie geeft daar al een indrukwekkend voorproefje van. De bijnaam ´Titan´ heeft verschillende aanleidingen, maar sloeg volgens Mahler zelf op de gigantische gevoelswereld die achter de muziek schuilgaat. Veelal putte hij uit zijn eigen ervaringen, maar het is muziek waarin iedereen zichzelf kan herkennen.

Innigheid, expressie en dramatiek

Daniel Harding is een allround dirigent met een voorliefde voor onverwachte programmakeuzes. Hier combineert hij Mahlers Eerste symfonie met Franz Schuberts weinig uitgevoerde Derde symfonie. Schubert is alom geliefd dankzij zijn liederen en kamermuziek, maar als symfonicus werd hij lang onderschat. Toch hebben de symfonieën dezelfde innigheid, expressie en dramatiek als zijn stukken voor kleinere bezettingen. De Derde symfonie is er een prachtig voorbeeld van.

Audio & Video