29 februari 2020

Essentials

Thomas Hengelbrock, dirigent

De Vijfde van Beethoven

Kaarten & programmaAudio & VideoExtra
februari 2020 zaterdag 21:00
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Ludwig van Beethoven Ouverture 'Egmont'
Ludwig van Beethoven Symfonie nr. 5

De Vijfde van Beethoven is overbekend - maar hoe goed ken je de symfonie eigenlijk? Dit onbetwiste meesterwerk staat centraal tijdens het tweede Essentials-concert van dit seizoen. Dirigent Thomas Hengelbrock laat Beethovens Vijfde symfonie - én diens bijna net zo beroemde Ouverture ‘Egmont’ - als nieuw klinken.

Beethovens’ Vijfde symfonie

Pa-pa-pa-paaaa! De Vijfde symfonie van Ludwig van Beethoven is iconisch. En dat is niet voor niets. Hoe Beethoven een muzikaal bouwwerk construeert uit dat ene ritmische motiefje is ongeëvenaard. Het klinkt op alle mogelijke toonhoogten en manieren in het eerste deel en komt ook in de andere delen in steeds weer nieuwe gedaantes terug. Bij de première werd het al meteen erkend als een belangwekkend werk - de Vijfde van Beethoven leerde componisten wat je allemaal met het simpelste basismateriaal kunt uitrichten.

Essentials

Bij Essentials staat drie keer per jaar een essentieel meesterwerk centraal, een muziekstuk dat je gehoord moet hebben, uitgevoerd door het Concertgebouworkest en op geheel eigen wijze ingeleid door de energieke presentator Vincent Verelst.

Audio & Video

Entrée Café

Na afloop van de concerten organiseert jongerenvereniging Entrée het gratis toegankelijke Entrée Café in de Spiegelzaal waar u kunt napraten over het concert onder het genot van een drankje met live of DJ op de achtergrond.