18 oktober 2018

Horizon

Sjostakovitsj, Weill en Al-Zand

De zeven hoofdzonden

Kaarten & programmaAudio & Video
oktober 2018 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Horizon Series

In de innovatieve serie Horizon presenteert het Concertgebouworkest De zeven hoofdzonden, een programma met muziek en maatschappelijke satire.

Die sieben Todsünden

Die sieben Todsünden van Kurt Weill en zijn vaste creatieve partner Bertolt Brecht is een ‘ballet chanté’ voor vijf solozangers, een solodanseres, corps de ballet en orkest. In dit concert - zonder dansers - slepen twee Anna’s zich van stad naar stad om een huisje bij elkaar te verdienen. Anna I, vertolkt door Wende, is de stem van het geweten die de impulsieve op het rechte maatschappelijke spoor probeert te houden. Zo trekken zij in zeven stadia langs de grote Amerikaanse steden, waar de ‘zeven hoofdzonden van de bourgeoisie’ hoogtij vieren.

Sjostakovitsj’ De neus, zijn eerste opera

Weills satirische vertelling over de burgerlijke moraal wordt voorafgegaan door twee andere moraliteiten. In Dmitri Sjostakovitsj’ eerste opera De neus besluit een neus een eigen leven te leiden. De allegorie verwijst naar de communistische opvatting van een maatschappij waarin ieder zijn eigen specifieke rol speelt. De Canadees-Amerikaanse componist Karim Al-Zand baseerde zijn elegie Lamentations on the Disasters of War op de grimmige, realistische etsen die Francisco de Goya maakte als antwoord op de bloedige onafhankelijkheidsoorlog volgend op Napoleons invasie van Spanje in 1808. 

Vocaal ensemble Frommermann

Aan dit concert werkt vocaal ensemble Frommermann mee, bestaande uit Jan-Willem Schaafsma, tenor; Erik Slik, tenor; Mattijs van de Woerd; bariton en Marc Pantus, bas.

Dit programma wordt ook gespeeld op vrijdag 19 oktober.

Programmaboekje 'De zeven hoofdzonden'

Productieteam

concept Wende, Dennis Vanderbroeck, Marcus Azzini
advies Werner Herbers
styling
David Laport
mise en espace Marcus Azzini
licht Jantje Geldof, Joep Vermeulen
video Edwin Vermeulen, Nic Stassen, Jan Gitsels 
camera Menke Visser, André Teelen, Peter Hazenberg, Joost Tenniglo, Tim van der Voort, Collin Tenniglo
repetitoren Gerard Bouwhuis, David Bollen
productie Marianne Rübsaam, Twist Agency

Audio & Video