Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest

15 juni 2018

Dirigent en pianist

Bach, Schönberg

Debuut Lahav Shani

Kaarten & programmaAudio & VideoExtra
juni 2018 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Krzysztof Penderecki Ciaccona uit het 'Pools Requiem'
Johann Sebastian Bach Klavierconcert, BWV 1052
Arnold Schönberg Pelleas und Melisande

Vlak voor zijn eerste seizoen als chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest debuteert de jonge Israëlische dirigent Lahav Shani op bijzondere wijze bij het Concertgebouworkest: met een concert waarin hij niet alleen dirigeert, maar ook piano speelt. En waarin hij onverwachte verbanden vindt tussen Bach, laatromantiek en hedendaagse muziek.

Een van Bachs meest geliefde concerten is het Klavierconcert in d klein, een transcriptie van een vroeg vioolconcert dat verloren is geraakt. Het 'klavier' was in Bachs tijd een klavecimbel, maar sinds de negentiende eeuw zijn uitvoeringen met piano heel gebruikelijk.

Bach was van grote invloed op Arnold Schönberg. Zijn symfonische gedicht Pelleas und Melisande stamt uit de tijd dat hij nog tonale, laatromantische muziek schreef. Maar voor het Weense publiek in 1905 was het een brug te ver: men vond dat de componist diende te worden opgesloten in een psychiatrisch ziekenhuis.

De neoromantische stijl van de Poolse componist (en voormalig avant-gardist) Krysztof Penderecki is verwant aan die van de vroege Schönberg. Zijn grootse Pools requiem was sinds de jaren zeventig een werk in uitvoering, tot de Ciaccona in 2005 als laatste deel werd toegevoegd.

Audio & Video

Inleiding

voor het concert

Koorzaal, 19.15 uur
door Hans Haffmans

Kaarten zijn vanaf drie maanden voor het concert gratis af te halen bij de kassa van Het Concertgebouw of te bestellen via de Concertgebouwlijn: 0900 - 67 18 345 (€1,- per gesprek, ma-zo 10:00-17:00).

Meet the artists

na het concert

Na afloop van het concert op 15 juni bent u welkom in de Spiegelzaal voor een ontmoeting met de uitvoerenden.

Programmaboekje

aan de deur

Bij deze concerten ontvangt u het programmaboekje kosteloos aan de deur. In Preludium, het programmablad van Het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest, staat extra achtergrondinformatie.