2 februari 2017

Horizon

Gimeno dirigeert Bernstein

East Side West Side

Kaarten & programmaExtra
februari 2017 donderdag 21:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Carlo Alfredo Piatti inleiding zonder orkest (voorprogramma 20.15 uur)
Richard Rijnvos Amérique du Nord
Leonard Bernstein Symfonie nr. 1, 'Jeremiah'
Leonard Bernstein Symfonische dansen uit 'West Side Story'
Horizon - Grensverleggende concerten

Bernstein: East Side West Side Het Koninklijk Concertgebouworkest neemt met dit eerbetoon aan Leonard Bernstein een voorschot op 2018, als wereldwijd wordt herdacht dat de geliefde Amerikaanse componist en dirigent een eeuw geleden werd geboren. Bernstein overleed in 1990. In de rijke geschiedenis van het Concertgebouworkest neemt hij een prominente plaats in. Als dirigent debuteerde hij er in 1950 en de samenwerking culmineerde in 1987, toen hij tweemaal met het orkest op tournee ging door Europa.

Eigen werk heeft Bernstein in Amsterdam nooit gedirigeerd. Deze tweede aflevering van Horizon stelt juist zijn muziek centraal en plaatst de kleurrijke figuur Bernstein tegen de achtergrond van het turbulente New York van zijn tijd. Het combineren van kunst en populaire cultuur is typisch Amerikaans. Geen twintigste-eeuwse componist deed het zo overtuigend als Bernstein. Symfonieën en koorwerken schreef hij met dezelfde flair als songs en musicals.

Zijn grootste succes kwam in 1956 met West Side Story, een mijlpaal in de musicalgeschiedenis. Een grotere tegenstelling dan de Jeremiah-symfonie uit 1942 is niet denkbaar. Het was Bernsteins eerste grote orkestwerk, muziek vol rouw, compassie en hoop, een blijk van betrokkenheid bij het oorlogsdrama dat zich tezelfdertijd in Europa voltrok.

Gustavo Gimeno laat de verschillende kanten van Leonard Bernstein horen in historisch perspectief: van Bernsteins voorganger Silvestre Revueltas klinkt Sensemayá, een Mexicaanse ´mini-Boléro´, exotisch en opzwepend – en niet toevallig een van Bernsteins favoriete repertoirestukken. Componist Richard Rijnvos schreef Amérique du Nord in opdracht van het Concertgebouworkest. Het werk maakt deel uit van de serie Grand Atlas, représentation du monde universel en sept tableaux musicaux.

Download het programmaboekje (pdf)

Zie ook de Bernstein special.

I.s.m. The John Adams Institute 

Logo The John Adams Institute

 

Kijk ook op ons Facebook-event.

Rondom het concert van 2 februari

Voorprogramma

voor het concert

Grote Zaal, 20.15 uur

Voorafgaand aan het concert houdt Arnon Grunberg een lezing over het thema East Side West Side.

Het Voorprogramma is gratis toegankelijk op vertoon van uw concertkaart

Entrée Late Night

na het concert

Concertgebouw, 22.30 uur

Na afloop van dit concert organiseert onze jongerenvereniging Entrée Late Night.

Entrée Late Night is gratis toegankelijk.

Programmaboekje

Bij dit concert ontvangt u het programmaboekje kosteloos aan de deur.

In Preludium, het programmablad van Het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest, vindt u extra informatie over het programma.

Inleiding Arnon Grunberg

Schrijver Arnon Grunberg nodigt concertbezoekers uit om, voorafgaande aan dit concert op dit concert op 2 februari 2017, zijn inleiding bij te wonen in de Grote Zaal van het Concertgebouw. Grunberg verbindt in deze lezing zijn eigen leven en werk aan de thema's migratie, New York, componist/dirigent Leonard Bernstein en hoge versus lage cultuur.

 

Richard Rijnvos

In 2012 vertelde componist Richard Rijnvos aan het Concertgebouworkest ter gelegenheid van de première van zijn werk Antartique waarom hij graag meerdere composities in een grote cyclus onderbrengt. Antartique, dat hij componeerde in opdracht van het Koninklijk Concertgebouworkest, maakt net als Amérique du Nord deel uit van de cyclus Grand Atlas, représentation du monde universel en sept tableaux musicaux.