22, 23 oktober 2020

Concert geannuleerd

Elgars Enigma-variaties

Kaarten & programmaAudio & Video
oktober 2020 donderdag 19:00
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
oktober 2020 donderdag 21:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
oktober 2020 vrijdag 19:00
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
oktober 2020 vrijdag 21:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
George Enescu Prélude à l'unisson (Suite nr. 1 op. 9 dl 1)
Richard Wagner Wesendonk-Lieder
Edward Elgar Enigma-variaties

Cristian Măcelaru leidt het Concertgebouworkest in Elgars Enigma-variaties. De gevierde Russische sopraan Elina Stikhina zingt Wagners smachtende Wesendonck-Lieder. Ook klinkt een zelden gehoord werk van Enescu.

Elgars Enigma

Enigma betekent raadsel. En ruim een eeuw na de première is het mysterie van de Enigma Variaties van de Engelse componist Edward Elgar nog altijd niet opgelost. Wel groeide de reeks persoonlijke boodschappen aan mensen die veel voor de componist betekenden, uit tot een van de grootste symfonische ‘hits’ ooit geschreven. Zo’n dertien jaar na de bejubelde première van het meesterwerk lichtte Elgar een tipje van de sluier op: ‘Toen ik het werk schreef weerspiegelde het mijn gevoel over de eenzaamheid waaraan iedere kunstenaar ten prooi valt. En voor mij belichaamt de muziek dat nog steeds.’

Wagners Wesendonck-Lieder

Mathilde Wesendonck was een dichteres en de vrouw van Wagners mecenas, de rijke koopman Otto Wesendonck. Wagner onderhield een stormachtige liefdesaffaire met haar - en zette vijf van haar gedichten op muziek. De liedcyclus groeide uit tot een van Wagners meest populaire werken.

Audio & Video