22, 23 oktober 2020

Mahler, Strauss, Zemlinsky

Cristian Macelaru, dirigent - Elena Stikhina, sopraan

Horizon: De kus van Klimt

Kaarten & programmaAudio & Video
Gezien de huidige omstandigheden kan dit concert niet doorgaan in de aangekondigde vorm.  Abonnees hebben hier bericht over ontvangen. Medio augustus wordt de nieuwe programmering bekendgemaakt.
oktober 2020 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
De verkoop van dit concert is gesloten.
oktober 2020 vrijdag 19:00
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
De verkoop van dit concert is gesloten.
oktober 2020 vrijdag 21:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
De verkoop van dit concert is gesloten.

In de innovatieve serie Horizon presenteert het Concertgebouworkest De kus van Klimt in het kader van de tentoonstelling rondom Gustav Klimt in het van Gogh Museum. Het Wenen van rond 1900 herleeft wanneer rondom Klimt muziek klinkt van Gustav en Alma Mahler, Richard Strauss en Alexander Zemlinksy.

Klimt, Zemlinsky, Mahler en Strauss

Leven en werken van Gustav Klimt waren nauw verbonden met die van Gustav en Alma Mahler, Richard Strauss en Alexander Zemlinsky. De decoratieve kunst van Klimt loopt dan ook als een gouddraad door hun muziek. Van de laatromantische liederen van Alma zijn slechts enkele bewaard gebleven. Zij had relaties met Klimt (haar eerste kus) en Zemlinsky, maar trouwde met Gustav Mahler. Het Adagietto uit zijn Vijfde symfonie geldt als de ultieme liefdesverklaring aan Alma. De invloed van Klimt klinkt door in Richard Strauss’ sensuele opera Salome. In de slotscène krijgt de kus een duistere lading: als Salome het afgehakte hoofd van Johannes de Doper kust wordt zij ter dood veroordeeld.

Klimt en Beethoven

Gustav Klimt eerde Beethoven, die 250 jaar geleden geboren werd, met de prachtige Beethovenfries die de Finale van Negende symfonie verbeeldt en nog altijd te zien is in de Wiener Secession. De Weense componist Friedrich Cerha maakte bij het begin van diezelfde symfonie een ‘muzikale parafrase’.
Van de Oostenrijker Bernd Richard Deutsch klinkt een nieuw opdrachtwerk; de bekende kunstenaar en ontwerper Bas van Beek creëerde er beeld bij.

Audio & Video