28 februari & 1, 2, 11 maart 2019

Emanuel Ax, piano

Petroesjka

Fischer dirigeert Stravinsky

Kaarten & programmaAudio & VideoExtra
februari 2019 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
maart 2019 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
maart 2019 zaterdag 19:00
Parkstad Limburg Theaters, Heerlen
Nederland
concert geweest
maart 2019 maandag 20:00
Konzerthaus, Berlin
Duitsland
concert geweest
Igor Stravinsky Concerto in D
Igor Stravinsky Capriccio
Igor Stravinsky Petroesjka
Iván Fischer en Igor Stravinsky

Iván Fischer leidt louter werken van Igor Stravinsky. Het kleurrijke ballet Petroesjka wordt voorafgegaan door het Concerto in D of ‘Basel Concerto’ voor strijkorkest en de Capriccio voor piano en orkest, met als solist Emanuel Ax. Tussen de gastdirigenten van het Koninklijk Concertgebouworkest is Iván Fischer een ware veteraan. Al dertig jaar maakt hij zijn opwachting, en in die drie decennia is Fischer altijd blijven doen wat hem beroemd maakte: nieuw licht werpen op veelal vertrouwde composities.

Emanuel Ax

Samen met pianist Emanuel Ax - eveneens een graag geziene gast bij het orkest - wijdt hij zich ditmaal aan bekende én minder bekende werken uit drie periodes van Igor Stravinsky: de 'Russische', 'Franse' en 'Amerikaanse' periode.

Stravinsky begreep maar al te goed dat vernieuwing en traditie hand in hand gaan. Zijn Concerto in D is gemodelleerd naar barokmuziek en heeft tegelijkertijd de typische hoekige Stravinsky-klank. Met het kleurrijke ballet Petroesjka zette hij oude Russische folklore in een hypermodern licht. Het niet vaak uitgevoerde Capriccio is één van Stravinsky´s weinige werken voor solist en orkest, maar staat haaks op het romantische soloconcert: geen pathos, maar een knisperende vonkenregen tussen piano en ensemble.

Audio & Video

Bij het concert van 1 maart

Inleiding

voor het concert

Spiegelzaal, 19.15 uur
door Elmer Schönberger

Kaarten zijn vanaf drie maanden voor het concert gratis af te halen bij de kassa van Het Concertgebouw of te bestellen via de Concertgebouwlijn: 0900 - 67 18 345 (€1,- per gesprek, ma-zo 10:00-17:00).

Bestel

Meet the artists

na het concert

Na afloop van het concert op 1 maart bent u welkom in de Spiegelzaal voor een ontmoeting met de uitvoerenden.