5, 7 januari 2018

Wagner: Parsifal

Gatti dirigeert Bruckner 9

Kaarten & programmaAudio & VideoExtra
januari 2018 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
januari 2018 zondag 14:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Richard Wagner Parsifal: voorspel en 'Karfreitagszauber'
Anton Bruckner Symfonie nr. 9

Chef-dirigent Daniele Gatti zet met de Negende symfonie de lange Bruckner-traditie van het Concertgebouworkest voort. De symfonieën van Bruckner behoren tot het kernrepertoire sinds de jaren vijftig, toen Gatti's legendarische voorganger Eduard van Beinum het orkest leidde.

De Negende is de laatste van Bruckners monumentale symfonieën. Het slotdeel liet hij incompleet achter, maar de drie voltooide delen zijn een overrompelend eerbetoon aan God, zijn belangrijkste inspiratiebron. Behalve diepe religiositeit drukt deze muziek ook angst en vertwijfeling uit: Bruckner wist dat de dood nabij was. De intense expressiviteit van dit werk maakt het tot één van de indrukwekkendste orkestwerken ooit – een krachttoer voor de musici en een unieke ervaring voor de luisteraar.

Het concert opent met delen uit Wagners Parsifal, de opera waarmee Gatti in vier achtereenvolgende jaren succes had op het Wagner-festival in Bayreuth.

Audio & Video

Brunchen

voor het middagconcert

Voorafgaand aan het concert op 7 januari organiseert Het Concertgebouw om 12.00 uur een brunch in de Pleinfoyer. Deze brunch is vanaf 1 juni te bestellen via de Concertgebouwlijn 0900 671 83 45 (€ 1 p/g).