Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest

17 januari 2018

Tournee VS

Wagner: Parsifal

Gatti dirigeert Bruckner 9

Kaarten & programmaAudio & Video
januari 2018 woensdag 20:00
Carnegie Hall, New York
V.S.
concert geweest
Richard Wagner Parsifal: voorspel en 'Karfreitagszauber'
Anton Bruckner Symfonie nr. 9

Chef-dirigent Daniele Gatti zet de lange Bruckner-traditie van het Concertgebouworkest voort. En niet alleen in Nederland. Uitvoeringen van Bruckners Negende symfonie vinden ook plaats in New York en Chapel Hill. Want sinds de eerste Amerika-tournee in 1954 is het Concertgebouworkest een vaste gast in de Verenigde Staten. En in de afgelopen jaren zijn de banden nog inniger geworden.

De Negende is de laatste van Bruckners monumentale symfonieën. Het slotdeel liet hij incompleet achter, maar de drie voltooide delen zijn een overrompelend eerbetoon aan God, zijn belangrijkste inspiratiebron. Behalve diepe religiositeit drukt deze muziek ook angst en vertwijfeling uit: Bruckner wist dat de dood nabij was. De intense expressiviteit van dit werk maakt het tot één van de indrukwekkendste orkestwerken ooit – een krachttoer voor de musici en een unieke ervaring voor de luisteraar.

 

Het concert opent met delen uit Wagners Parsifal, de opera waarmee Gatti in vier achtereenvolgende jaren succes had op het Wagner-festival in Bayreuth.

Audio & Video