13 april 2018

Oorlog & Vrede

wereldpremière Connesson

Gatti meets Kavakos

Kaarten & programmaAudio & VideoExtra
april 2018 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Rudolf Escher Musique pour l'esprit en deuil
Guillaume Connesson Eiréné (opdrachtcompositie)
Karl Amadeus Hartmann Concerto funebre
Guillaume Connesson Eiréné (opdrachtcompositie)
Arthur Honegger Symfonie nr. 3, 'Symphonie liturgique'

Honderd jaar na de beëindiging van de Eerste Wereldoorlog leidt chef-dirigent Daniele Gatti een concert in de reeks Oorlog & Vrede, met een hoofdrol voor sterviolist Leonidas Kavakos. Rouw, verzet en hoop klinken door in werken van tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog - en de wereldpremière van Eiréné van de Franse componist Guillaume Connesson.

Leonidas Kavakos soleert in het Concerto funèbre uit 1939 van Karl Amadeus Hartmann, muziek over hoop en verzet in een wanhopige tijd. De Nederlandse componist Rudolf Escher schreef zijn aangrijpende Musique pour l'esprit en deuil tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij de eerste uitvoering in 1947 werd Escher op slag beschouwd als Nederland's belangrijkste componist.

Arthur Honegger koos er tijdens de Tweede Wereldoorlog voor om in Frankrijk te blijven en schreef diverse verzetswerken. Zijn Derde symfonie was een roep om vrede toen de Koude Oorlog zich aandiende. 


Preludiumartikelen

(gratis)

Op stevige ramkoers met het nationaalsocialisme

Componist Karl Amadeus Hartmann (1905-1963) kon en wilde geen muziek componeren zonder zijn humanistische levensvisie uit te dragen. De prijs die hij ervoor betaalde: twaalf jaar lang geen uitvoeringen in eigen land.

Lees verder op Preludium.nl


Vrede wordt makkelijk vergeten

Marius Flothuis, tijdens de oorlog artistiek leider van het Concertgebouworkest, publiceerde in 1954 een vurig betoog voor het vieren van de vrede. 'Het lijkt wel alsof de Nederlander bevreesd is eens ronduit te juichen, vrolijk te zijn, te tonen dat hij zich gelukkig voelt.' Nog altijd actueel.

Lees verder op Preludium.nl

 

Audio & Video

Inleiding

voor het concert

Koorzaal, 19.15 uur
door Michel Khalifa

Kaarten zijn vanaf drie maanden voor het concert gratis af te halen bij de kassa van Het Concertgebouw of te bestellen via de Concertgebouwlijn: 0900 - 67 18 345 (€1,- per gesprek, ma-zo 10:00-17:00).

Meet the artists

na het concert

Na afloop van het concert op 13 april bent u welkom in de Spiegelzaal voor een ontmoeting met de uitvoerenden.

Programmaboekje

aan de deur

Bij deze concerten ontvangt u het programmaboekje kosteloos aan de deur. In Preludium, het programmablad van Het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest, staat extra achtergrondinformatie.