16, 17 december 2020

artist in residence Janine Jansen

Valery Gergiev, dirigent

Gergiev dirigeert Bruckner 9

Kaarten & programmaAudio & Video
december 2020 woensdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
De verkoop van dit concert is gesloten.
december 2020 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
De verkoop van dit concert is gesloten.
Dmitri Sjostakovitsj Vioolconcert nr. 1
Anton Bruckner Symfonie nr. 9

Een hoogtepunt van dit seizoen met louter grote namen: Valery Gergiev dirigeert het Concertgebouworkest in Bruckners Negende symfonie, artist in residence Janine Jansen speelt Sjostakovitsj.

Valery Gergiev dirigeert Bruckner

Wanneer Valery Gergiev Bruckners Negende symfonie dirigeert, kun je een bijzonder intens concert verwachten. Deze monumentale symfonie horen is altijd een belevenis - zeker als Gergiev dirigeert, die bekend staat om zijn eigenzinnige visie en inlevingsvermogen.
Meer nog dan Bruckners eerdere symfonieën heeft de Negende een tragische en spirituele lading: hier neemt de componist bewust afscheid van het leven. Tijdens het jarenlange compositieproces zei hij: ´Dit wordt mijn meesterwerk. Hopelijk laat God mij leven tot het voltooid is.´ Dat was hem niet vergund; het slotdeel ontbreekt. Maar de drie voltooide delen hebben een zeggingskracht waaraan niets toe te voegen is.

artist in residence Janine Jansen

Janine Jansen, artist in residence bij het Concertgebouworkest, soleert in Sjostakovitsj´ Eerste vioolconcert uit 1948. Het is een energiek maar tegendraads werk dat destijds nooit door de strenge sovjet-censuur had kunnen komen. Sjostakovitsj hield het dan ook onder de pet tot Stalin overleden was, waarna het zowel op zijn landgenoten als in het buitenland enorme indruk maakte. De solopartij verlangt zowel technische virtuositeit als diepgang - twee troefkaarten van stervioliste Janine Jansen. En bij Valery Gergiev is een twintigste-eeuws Russisch werk natuurlijk altijd in goede handen.

Audio & Video