Laatste kaarten

2, 3 oktober 2019

Dutilleux’ Tout un monde lointain...

Victor Julien-Laferrière, cello

Gergiev leidt Sjostakovitsj

Kaarten & programmaAudio & Video
oktober 2019 woensdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
Kaarten
oktober 2019 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
Laatste Kaarten
Henri Dutilleux Tout un monde lointain...
Dmitri Sjostakovitsj Symfonie nr. 4

Valery Gergiev leidt het Concertgebouworkest in de monumentale Vierde symfonie van Sjostakovitsj. Het Franse cellofenomeen Victor Julien-Laferrière debuteert met Dutilleux’ mysterieuze celloconcert Tout un monde lointain...

Sjostakovitsj’ Vierde symfonie

Dmitri Sjostakovitsj zag om zich heen hoe de dictatuur van Stalin steeds meer slachtoffers vergde. Zijn Vierde symfonie werd een bittere en vurige aanklacht – en dat voor een gigantische orkestbezetting. Omdat de repetities desastreus verliepen en Sjostakovitsj ondertussen zwaar onder vuur lag bij de Sovjet-officials, zag hij zich genoodzaakt het werk terug te trekken. Pas na 25 jaar ging de monumentale Vierde symfonie alsnog in première. De muziek klinkt nog altijd actueel en urgent, de schreeuw om vrijheid is universeel.

Celloconcert Dutilleux

De jonge Fransman Victor Julien-Laferrière, in 2017 winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel, heeft een grote toekomst voor zich. Hij debuteert bij het Concertgebouworkest met Dutilleux’ mysterieuze en poëtische Tout un monde lointain… Met de vooraanstaande Franse componist Henri Dutilleux (1916-2013) heeft het Concertgebouworkest gedurende een halve eeuw veel en intensief samengewerkt. Tout un monde lointain…, geschreven voor de legendarische Mstislav Rostropovitsj, wordt beschouwd een van de belangrijkste celloconcerten van de twintigste eeuw.

Audio & Video