Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest

19, 20 december 2018

Sibelius Vioolconcert

Ravel Daphnis et Chloé

Gergiev meets Janine Jansen

Kaarten & programmaAudio & Video
december 2018 woensdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
december 2018 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Jean Sibelius Vioolconcert
Maurice Ravel Daphnis et Chloé
Janine Jansen

Wanneer de Russische dirigent Valery Gergiev en de even gepassioneerde violiste Janine Jansen elkaar ontmoeten op het concertpodium, kan het niet anders dan spetteren. Ze waren nog niet eerder samen te gast bij het Koninklijk Concertgebouworkest, dus het is hoog tijd. Op het programma staan twee onaards mooie klassiekers uit het begin van de twintigste eeuw: het Vioolconcert van Sibelius en Ravels complete balletmuziek Daphnis et Chloé.

Sibelius

Sibelius’ Vioolconcert bevat zowel sprookjesachtige als zwaarmoedige en snelle virtuoze passages. Het componeren kostte Sibelius moeite: het zat hem dwars dat zijn eigen carrière als violist nooit van de grond was gekomen. Maar als componist was hij een Finse held en een internationale beroemdheid; zijn Vioolconcert sloeg aan en staat op één hoogte met de concerten van bijvoorbeeld Beethoven en Britten.

Valery Gergiev dirigeert Daphnis et Chloé

Na de pauze trakteren Valery Gergiev en het Concertgebouworkest u op Daphnis et Chloé van Maurice Ravel – de complete versie welteverstaan, niet zoals gebruikelijk een suite. De Franse componist schreef zijn 'symphonie chorégraphique', zoals hij het zelf noemde, voor Serge Diaghilev en diens beroemde Ballets Russes. Hij verklankte het Griekse liefdesverhaal met groot orkest en woordloos koor, waarvoor het Koor van de Nationale Opera aantreedt. Collega-componist Stravinsky noemde het ballet Ravels allerbeste werk en vond het zelfs de mooiste Franse muziek die hij ooit had gehoord.

Audio & Video