3 februari 2017

Wereldpremière Rijnvos

Sasha Cooke, mezzosopraan

Gimeno dirigeert Bernstein

Kaarten & programmaExtra
februari 2017 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Richard Rijnvos Amérique du Nord
Leonard Bernstein Symfonie nr. 1, 'Jeremiah'
Silvestre Revueltas Sensemayá
Leonard Bernstein There is a Garden uit 'Trouble in Tahiti'
Leonard Bernstein Island Magic uit 'Trouble in Tahiti'
Leonard Bernstein Symfonische dansen uit 'West Side Story'

Het combineren van kunst en popcultuur is typisch Amerikaans. Geen twintigste-eeuwse componist deed het zo overtuigend als Leonard Bernstein. Symfonieën en koorwerken schreef hij met dezelfde flair als songs en musicals.

De Jeremiah-symfonie is Bernsteins eerste grote orkestwerk. Het is muziek vol rouw, compassie en hoop, een blijk van betrokkenheid bij het oorlogsdrama dat zich tezelfdertijd in Europa voltrok. Zijn grootste succes kwam in 1956 met West Side Story, een mijlpaal in de musicalgeschiedenis.

Gustavo Gimeno laat de verschillende kanten van Leonard Bernstein horen in historisch perspectief: van Bernsteins voorganger Silvestre Revueltas klinkt 'Sensemayá', een Mexicaanse ´mini-Boléro´, exotisch en opzwepend – en niet toevallig een van Bernsteins favoriete repertoirestukken. Componist Richard Rijnvos schreef Amérique du Nord in opdracht van het Concertgebouworkest. Amérique du Nord maakt van deel uit van de serie Grand Atlas, représentation du monde universel en sept tableaux musicaux.

Rondom het concert van 3 februari

 

Inleiding

voor het concert

Koorzaal, 19.15 uur
door Patrick van Deurzen

Kaarten zijn vanaf drie maanden voor het concert gratis af te halen bij de kassa van Het Concertgebouw of te bestellen via de Concertgebouwlijn: 0900- 67 18 345 (€1,- per gesprek, ma-zo 10:00-17:00).

Meet the artists

na het concert

Na afloop van dit concert bent u welkom in de Spiegelzaal voor een ontmoeting met de uitvoerenden.

Richard Rijnvos

In 2012 vertelde componist Richard Rijnvos aan het Concertgebouworkest ter gelegenheid van de première van zijn werk Antartique waarom hij graag meerdere composities in een grote cyclus onderbrengt. Antartique, dat hij componeerde in opdracht van het Koninklijk Concertgebouworkest, maakt net als Amérique du Nord deel uit van de cyclus Grand Atlas, représentation du monde universel en sept tableaux musicaux.