Koninklijk Concertgebouworkest
Koninklijk Concertgebouworkest

6 april 2018

Trevor Pinnock, dirigent

Oorlog & Vrede

Händel, Haydn, Mozart

Kaarten & programmaAudio & Video
april 2018 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
concert geweest
Georg Friedrich Händel Music for the Royal Fireworks
Wolfgang Amadeus Mozart Vioolconcert nr. 5, KV 219
Joseph Haydn Symfonie nr. 100 'Militaire symfonie'

In het kader van de concertreeks Oorlog & Vrede leidt Trevor Pinnock muziek van Händel, Haydn en Mozart uit de achttiende eeuw, toen de Vrede van Aken een eind maakte aan de Oostenrijkse Successieoorlog.

'Trevor Pinnocks Händel-vertolkingen doen mij echt opveren!´ Enthousiaste woorden van niemand minder dan Leonard Bernstein, en terecht. Met zijn sterke gevoel voor authenticiteit is Pinnock al decennia een uniek pleitbezorger van werken uit de barok en vroeg-klassieke periode. Dat moge blijken uit zijn uitvoering van Händels briljante Music for the Royal Fireworks, dat het ´koninklijke vuurwerk´ in het Londense Green Park ter gelegenheid van de Vrede van Aken in 1749 totaal in de schaduw stelde. Mozarts Vijfde vioolconcert en Haydns 'Militaire' symfonie zijn niet minder kleurrijk: beide werken imiteren de militaire muziek van de Turken. Die hadden Oostenrijk herhaaldelijk belegerd, maar men was gaan houden van hun exotische getrommel.

Soliste in Mozarts Vijfde vioolconcert is Vilde Frang, het jonge Noorse vioolwonder dat op haar twaalfde haar podiumdebuut maakte bij dirigent Mariss Jansons.. Spontaan, oprecht, ongekunsteld, naturel – die woorden vallen steeds weer in de recensies van haar concerten en opnames. Een Duitse krant schreef: ´Bij Frang is de viool een menselijke stem, ze spreekt door haar viool.´

Audio & Video