Mahler, Strauss

Antonio Pappano, dirigent

Igor Levit speelt Schumann

Kaarten & programmaAudio & Video
In november wordt de aangepaste programmering van januari tot en met mei 2021 bekendgemaakt.
Alphons Diepenbrock ek voor Elektra, Symfonische suite: deel I en IV
Robert Schumann Pianoconcert
Richard Strauss Don Juan
Gustav Mahler Totenfeier

Meesterpianist Igor Levit voert Schumanns Pianoconcert uit met het Concertgebouworkest onder leiding van Antonio Pappano. Orkest en dirigent completeren de avond met Mahler, Strauss en Diepenbrock.

Schumanns gepassioneerde Pianoconcert

Igor Levit keert terug bij het Concertgebouworkest en speelt Robert Schumanns Pianoconcert onder leiding van Antonio Pappano. In april 2018 maakte de uitmuntende Russisch/Duitse pianist zijn debuut bij het orkest. Levits spel was ‘zelfverzekerd en uitdagend’, kopte de Volkskrant na de uitvoering van Beethovens Derde pianoconcert. Schumanns gepassioneerde Pianoconcert biedt andermaal gelegenheid tot opwindend samenspel. Pappano en het Concertgebouworkest voeren verder poëtische werken van Gustav Mahler, Richard Strauss en Alphons Diepenbrock uit.

Levendig en briljant

Robert Schumann schreef maar één pianoconcert. Dat is eigenlijk best verbazingwekkend, als je bedenkt dat de piano hem het meest na aan het hart lag en dat hij in zijn echtgenote Clara een sublieme en toegewijde pianiste aan zijn zijde had. Het pianoconcert dat hij afleverde is dan ook een levendig en briljant werk, waarin de solist vele kanten van zijn spel en karakter kan laten horen.

Strauss en Mahler

Richard Strauss baseerde zijn symfonische gedicht Don Juan op Nikolaus Lenaus versie van de bekende legende. Bij Lenau komt Don Juans losbandigheid voort uit zijn vastberadenheid de ideale liefde te vinden. Uiteindelijk vervalt hij in wanhoop en melancholie. Even sprekend én weelderig georkestreerd is Mahlers Totenfeier, oorspronkelijk bedoeld als symfonisch gedicht over iemand die aan het graf van een dierbare diens leven memoreert. De imponerende treurmars kreeg een tweede leven als openingsdeel van Mahlers Tweede symfonie, maar wordt ook als zelfstandig werk uitgevoerd.

Diepenbrock

Richard Strauss’ Nederlandse tijdgenoot Alphons Diepenbrock overleed op 5 april 1921. Uit zijn imposante laatste grote werk, de symfonische suite Elektra, klinken het openings- en het slotdeel.

Audio & Video