Laatste kaarten

25, 26, 27 maart 2020

Gianandrea Noseda, dirigent

Mendelssohn Vioolconcert met Vesko Eschkenazy

In memoriam Mariss Jansons

Kaarten & programmaAudio & Video
‘In memoriam Mariss Jansons’ is de titel die Het Concertgebouworkest de concerten van 25, 26 en 27 maart meegeeft om zijn geliefde voormalige chef-dirigent te eren. Mariss Jansons zou deze concerten zelf dirigeren, maar overleed op 1 december jongstleden. Het orkest is Gianandrea Noseda zeer dankbaar dat hij zijn taak als dirigent voor deze concerten zal overnemen.
maart 2020 woensdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
Kaarten
maart 2020 donderdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
Kaarten
maart 2020 vrijdag 20:15
Het Concertgebouw, Amsterdam
Nederland
Laatste Kaarten
Gustav Mahler Adagietto uit Symfonie nr. 5
Felix Mendelssohn Vioolconcert in e klein
Richard Strauss Also sprach Zarathustra
Mariss Jansons (1943-2019)

Mariss Jansons was chef-dirigent van het Concertgebouworkest van oktober 2004 tot en met het seizoen 2014/2015, waarna hij nog regelmatig te gast was. Mariss Jansons keerde na zijn afscheid in 2015 jaarlijks bij het Concertgebouworkest terug. Met zowel het orkest als het publiek had hij een innige band. 

Het programma is voor de gelegenheid deels aangepast. In plaats van Schuberts Ouverture ‘Im italienischen Stil’ klinkt als openingswerk het beroemde Adagietto uit Mahlers Vijfde symfonie. De rest van het programma is ongewijzigd: Mendelssohns Vioolconcert in e klein met concertmeester Vesko Eschkenazy als solist wordt gevolgd door Richard Strauss’ Also sprach Zarathustra, een van de kroonjuwelen op het repertoire van zowel Mariss Jansons als het Concertgebouworkest

Richard Strauss

Richard Strauss was één van de persoonlijke favorieten van Mariss Jansons. En je snapt waarom als je een uitvoering van Richard Strauss'  Also sprach Zarathustra meemaakt. Dit muzikale visioen verbeeldt het ontwaken van de beschaving en hoe de moderne mens oprijst uit de chaos. Geen wonder dat deze suggestieve muziek later diverse filmmakers inspireerde.

Mariss Jansons dirigeert Also sprach Zarathustra 
  

Audio & Video